Help de bevolking van Oekraïne

DeWolff Jonge gasten, oude zielen

Dinsdag 6 mei 2014

Door Stadsmens

Henk Schrier

Een avondje retropop in Gigant, altijd leuk. De Arnhemse bluesband Deaf Charley trapt af. Volgens eigen zeggen trekt de band zich op aan een fictief personage dat leeft in een wereld vol valsspelers, gokkers, voodoo priesters, drankorgels en andere low lifers. Dat was te horen. Ruwe stompin’ blues met gierende slides door gitarist Wiebe Buursink. Een hoofdrol ook voor de vrouwelijke drummer Adeline Walker. Niet altijd even strak, maar vermakelijk als een moderne Gonzo uit de Muppets laat ze zich horen en vooral zien. Een waardige opener voor DeWolff, de hoofdact van vandaag.

DeWolff zag ik de afgelopen jaren twee keer eerder in Gigant en daarnaast ook op Bospop en de Zappanale. Het is zo’n gezelschap waar je nooit genoeg van krijgt. Vandaag in Gigant het eerste optreden van hun promotietour voor de nieuwe cd Grand Souther Electric, die in januari van dit jaar in Georgia in de VS werd opgenomen met Grammy winning producer Mark Neill. Voor het eerst ook met een vierde muzikant, PedalSteef op pedalsteelgitaar. Jammer dat hij maar een deuntje meespeelde. Het gaf de muziek van DeWolff dat extra zuidelijk tintje. Een doel dat de band op hun nieuwe cd nastreeft als vernieuwende sound. De nieuwe plaat is wederom een indrukwekkend werk geworden. Wat kortere songs maar wel met de vertrouwde ‘seventies’ sound waarmee de band zich onderscheid van veel andere bandjes. Alle belangrijke bands uit die tijd komen ergens in de muziek van DeWolff wel een keer langs. Led Zeppelin, Deep Purple, The Doors en The Allmann Brothers band als extraatje, voortkomend  uit de weg die de band met hun nieuwe plaat is ingeslagen. De lange psychedelische songs hebben plaats gemaakt voor krachtige, puntige songs met een duidelijke kop en staart. Live krijgt het oude werk gelukkig nog steeds een prominente plek waardoor een optreden een mooie balans laat zien tussen oud en nieuw. Als je rekening houdt met de jonge leeftijd van DeWollfjes kan het niet anders dat de jongenmannen zijn voorzien van een oude ziel. Doorleefde muziek maken zoals zij doen is weinigen van die leeftijd gegeven. Aan energie hebben ze ondanks het vele spelen niet ingeleverd waardoor een optreden van DeWollf een feest blijft, zowel muzikaal als visueel. De aanwezige fotografen hebben zich kunnen uitleven en veel mooie plaatjes geschoten.

Ongetwijfeld gaat de Great Southern electric tour de heren ook nu weer ver over de grens brengen. Iets wat eerder gebeurde bij hun vorige albums. Het is ze gegund die jonge oude zielen.

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Meer lezen over stad

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?