Drukte op zonnige Compostdag

Dinsdag 28 maart 2017

Yke Ruessink

Ruim 8.000 inwoners uit de gemeente Apeldoorn haalden op de Compostdag op zaterdag 25 maart gratis compost op. Op 13 locaties werden in totaal zo’n 40.000 zakken GFT-compost uitgedeeld. De actie was een initiatief van de gemeente Apeldoorn en Circulus-Berkel om de inwoners te bedanken voor het scheiden van hun afval. De compostdag werd mede mogelijk gemaakt door de inzet van tal van vrijwilligers. De gratis compost en het mooie weer zorgden voor blije gezichten en een vrolijke sfeer.

Het scheiden van groente-, fruit- en tuinafval (GFT) zorgt voor minder CO 2 -uitstoot, behoud van grondstoffen en lagere verwerkingskosten. In 2016 werd in de gemeente Apeldoorn meer dan 20 miljoen kilo GFT apart ingeleverd, gemiddeld 135 kilo per inwoner. Het GFT is omgezet in compost en groene energie. De compost kregen de inwoners op de Compostdag cadeau als bodemverbeteraar voor de tuin.

Vrijwilligers
Met de actie sloten de gemeente Apeldoorn en Circulus-Berkel aan bij de jaarlijks terugkerende landelijke Compostdag. De Compostdag in Apeldoorn werd uitgevoerd met hulp van circa 100 vrijwilligers van sport- en muziekverenigingen en kerken. De vrijwilligers waren al vroeg in touw om de compost uit te delen en de actie in goede banen te leiden. Per huishouden konden vijf zakken met 20 liter compost opgehaald worden op vertoon van de grofvuil- of milieupas. Er gold ‘op=op’ en de meeste van de 13 uitdeelpunten waren voor de geplande eindtijd van 14.00 uur door de voorraad compost heen.

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Meer lezen over stad

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?