Duitse Herder vertoont zijn kunsten in Orderbos

Donderdag 13 augustus 2015

Door Uitgeverij Stedendriehoek

© Peter Herlaar

De Liefhebbersdag van de VDH (Vereniging van Fokkers en Liefhebbers van Duitse Herdershonden) op Sportpark Orderbos belooft zaterdag 22 augustus een prachtige dag te worden. Meer dan veertig deelnemers hebben hun (jonge) Duitse Herdershond al aangemeld voor de Liefhebbersdag 2015 en de organisatie verwacht minstens honderd inschrijvingen, net als vorig jaar.

Zij ontvangen tegen een kleine vergoeding van de diverse deskundigen een beoordeling van hun hond. Daarbij valt te denken aan dierenartsen, keurmeesters en gedragsadviseurs. “Maar ze hebben vast ook interesse in de demonstraties van de Duitse Herders uit allerlei disciplines. Of ze zijn benieuwd naar de Nederlandse Kampioenschappen Behendigheid en Africhting die in datzelfde weekeinde plaatsvinden. Maar misschien hebben de Duitse Herder-liefhebbers gewoon zin in een gezellige hondendag in Apeldoorn; ook dan zijn ze zeker aan het goede adres”, aldus Maud Diemer namens de organisatie. “De VDH, de grootste rasvereniging van Nederland, heeft haar uiterste best gedaan om dit nieuwe concept op een leuke, interactieve manier vorm te geven. Het evenement is tevens toegankelijk voor Duitse Herders zonder stamboom. Wees welkom, zou ik zeggen.”

Op zondag 23 augustus wordt voor de eerste keer in de geschiedenis het NIBK (Nederlands Individueel Behendigheids Kampioenschap) gelijktijdig gehouden met het NIAK (Nederlands Individueel Africhtings Kampioenschap). Hiervoor zijn in totaal meer dan vijftig deelnemers ingeschreven. Maud: “De africhtingssport is binnen de VDH een grote tak. De deelnemers strijden om plaatsing voor het wereldkampioenschap in Finland, in september van dit jaar. Ieder jaar bezoeken honderden VDH-leden dit kampioenschap. Op zondag wordt daarnaast gestreden om het Kringgroep Kampioenschap Behendigheid. Hierdoor is men in de gelukkige omstandigheid om deze tak van sport aan een groot publiek te tonen. De afgelopen jaren was het NIBK de laatste wedstrijd van het jaar van de VDH en werden gelijktijdig de geselecteerden voor de mini-WK bekendgemaakt.”

Tijdens de Liefhebbersdag vinden de beoordelingen van de liefhebbers plaats in speciale ringen en worden daarnaast op een apart veld interessante en zelfs spectaculaire demonstraties gegeven, uiteraard voorzien van tekst en uitleg. “Verder is steeds een deskundige aanwezig om van iedere uiting van de hondensport uitleg te geven en dat op individuele basis; zo is er voor iedere bezoeker aandacht. Ook is er een ruime winkelstraat met hondensportartikelen. Een uitgelezen kans om kennis te maken met de veelzijdigheid van de Duitse Herdershond, qua uiterlijk en in de sport!” besluit Maud.

Wie ook wil meedoen met de Liefhebbersdag, kan zich aanmelden via de website www.liefhebbersdag.nl. Deelname kost 10 euro, inclusief entree voor twee volwassenen en twee kinderen. Meer informatie over de organisatie is te vinden op de website www.vdh.nl.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Kevin van de redactie
Meer dan 1.900 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!