Dwergkaaiman Apeldoorn zorgvuldiger behandeld dan menig huiskonijn

Maandag 22 mei 2017

Door Daniel van Harmelen

Pixabay, Creative Commons

De Apeldoorner die een dwergkaaiman in zijn flatje houdt, kan rekenen op enig vertrouwen van de gemeente Apeldoorn. De Partij voor de Dieren wil dat er gehandhaafd wordt, bijvoorbeeld via de Algemene Plaatselijke Verordening, maar het college ziet dat niet gebeuren.

De kaaiman zou volgens de Partij voor de Dieren een gevaar vormen voor de omgeving. Dat valt volgens het college mee. ,,De behuizing van het dier is dusdanig dat het niet ontsnappen kan, zo heeft de politie geoordeeld”, valt in de antwoorden te lezen. Maar ,,Het dier kan, bij ontsnappen, een gevaar vormen voor prooidieren zoals jonge watervogels, en als het dier uitgroeit tot de maximale 1,5 meter, dan is het ook levensgevaarlijk voor kinderen”.

De gemeente Apeldoorn maakt zich geen zorgen. Volgens het college gaan eigenaren van exotische dieren juist zorgvuldiger om met hun dieren. ,,In veel gevallen zorgvuldiger dan een gemiddeld huiskonijn,” vult het college aan in antwoord op vragen van de Partij voor de Dieren. Handhaven via de Algemene Plaatselijke Verordening is bovendien niet mogelijk, omdat die zich beperkt tot ‘bijtgevaarlijke honden’.

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Meer lezen over stad

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?