“Een jongen versierde mij en toen kon ik niet meer terug”
Door Jasmijn ten Napel
Korak Herstelacademie breidt zijn ondersteuningsnetwerk uit door een nieuwe LHBTIQ+ Supportersgroep voor ouders te introduceren. Een groep waar, onder begeleiding van initiatiefnemer Rob van Leeuwen, ouders terecht kunnen wiens kinderen recentelijk uit de kast zijn gekomen. Rob deelt zijn persoonlijke motivatie en ervaringen die hebben geleid tot dit belangrijke project.
‘Verkeerde’ keuze
Er bestaat een aanzienlijke kloof tussen ouders en kinderen als het gaat om begrip en acceptatie van LHBTIQ+-kwesties. “Veel ouders hebben vragen en twijfels, waarbij sommigen denken dat het aan hun opvoeding ligt of dat het een ‘verkeerde’ keuze van hun kind is,” vertelt Rob van Leeuwen. Hij benadrukt het gebrek aan kennis als een belangrijke oorzaak van deze kloof. Zijn doel is om met de LHBTIQ+ Supportersgroep de kloof te verkleinen door ouders een platform te bieden om ervaringen te delen en kennis op te doen.
Als begeleider van de supportersgroep deelt Rob zijn persoonlijke reis als iemand die ook op mannen valt. “Zelf was ik 21 toen ik uit de kast kwam, in de jaren ’80. Ik stond in een club te draaien en durfde het echt niet tegen mensen te zeggen. Totdat ik een avond op stap was met collega’s. Een jongen versierde mij en toen kon ik niet meer terug. Ik was doodsbang, straks vinden ze het maar niks en moet ik ander werk gaan zoeken. Dit viel gelukkig reuze mee.”
Zijn ervaringen maken hem tot een waardevolle steun voor ouders die soortgelijke uitdagingen ervaren. Zijn openheid over zowel de positieve als negatieve reacties op zijn seksuele geaardheid brengt een menselijk perspectief in het initiatief.
“Ik heb wel gewoon meisjes gedate, ik wou gewoon ‘normaal’ zijn. Maar ik merkte dat het niet voor mij was weggelegd en was enorm opgelucht toen ik uit de kast kwam.” aldus van Leeuwen.
Discriminatie
“Wanneer ik weer in de discotheek aan het draaien was, kreeg ik regelmatig woorden naar me hoofd geslingerd. Iemand zei ooit: “vieze homo” en gaf me een klap in mn gezicht. Ik sta er zelf niet meer gek van op te kijken.” Rob benadrukt het belang van een veilige en accepterende thuisomgeving voor LHBTIQ+-kinderen, vooral omdat ze soms te maken krijgen met discriminatie elders: “Als ze op school komen en discriminatie voor hun kiezen krijgen is het fijn om thuis te komen in een prettige sfeer. Voor ouders kan het lastig zijn om je erin te verplaatsen of het te begrijpen. “Ik hoop met zo’n groep daar een ondersteuning voor te zijn.”
Korak Herstelacademie roept ouders op om deel te nemen aan de LHBTIQ+ Supportersgroep en benadrukt dat zij er zijn om ondersteuning te bieden. Het doel is om door middel van gedeelde ervaringen en informatie de relatie tussen ouders en hun LHBTIQ+-kinderen te versterken. Meer weten? Neem dan een kijkje op de website van Korak.