Een uitgesteld kopje koffie: dat zou ik ook graag in Apeldoorn willen bestellen

Zondag 19 januari 2014

Door sunita

www.uitgesteldekoffie.nl

Samen drinken is altijd fijner dan alleen. In het westen is het al langer een hit. Maar ook in Gelderland zijn er steeds meer mensen die een uitgestelde koffie bestellen.

Wat is dit dan precies? Het werkt zo: je bestelt en betaalt 2 kopjes koffie in een café of restaurant; één voor jezelf en een uitgestelde koffie. Dat kopje koffie is voor iemand die het minder breed heeft; die kan binnen lopen en om een uitgestelde koffie vragen zónder hiervoor te hoeven betalen.

Op deze manier drink je nooit alleen! Ook geef je een ander de kans om net zo te genieten van een kopje koffie als jij. Dit kan met koffie, maar natuurlijk ook met andere dranken of eten. Zo kan ik me goed voorstellen dat als je een ontbijt bestelt, je ook een uitgesteld ontbijt erbij bestelt voor iemand die anders niet kan genieten van een goed ontbijt.

Mark Schuitemaker, eigenaar van het Volkshuis in Zutphen, heeft sinds Pasen in 2013, al 1500 kopjes uitgestelde koffie geschonken. Hij ervaart er absoluut geen nadelen van. “Integendeel”, vertelt hij me. “Voor elk uitgestelde kopje koffie zetten we een krijtstreepje op een bord en uiteindelijk geven we aan de voedselbank voor elk streepje een bon voor een uitgestelde kopje koffie. Op deze manier komen de bonnen terecht bij mensen die het heel goed kunnen gebruiken”.

Natuurlijk hoeft het niet per se via de voedselbank. Er zijn verschillende variaties in de omloop. In Arnhem, Putten, Dreumel, Rheden, Harderwijk, Elburg en in Zutphen dus, worden er al uitgestelde kopjes koffie besteld aan de bar. Maar in Apeldoorn kennen we het nog niet. Dit is erg jammer, want Apeldoorn kent erg veel betrokken en sociale ondernemers en bewoners. Dit moeten we dus ook in Apeldoorn voor elkaar kunnen krijgen.

Bij deze roep ik elke ondernemer op zich aan te melden op www.uitgesteldekoffie.nl. En als je als ondernemer graag eens in contact zou willen komen met andere ondernemers die dit al doen, mag je mij altijd benaderen. Ik zal jullie dan met alle liefde bij elkaar brengen. De aankomende weken zal ik verschillende ondernemers ook zelf gaan benaderen.

Waar kan ik binnenkort een uitgestelde kop koffie in Apeldoorn bestellen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Nikki van de redactie
Meer dan 1.500 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!