Familie: Nooit excuses gehoord

Woensdag 1 november 2017

Door Daniel van Harmelen

Joke de Wolde

,,Excuses??? Daar wachten we nog steeds op”, vertelt Ruchaily. Haar broertje werd verward met een ‘vuurwapengevaarlijke’ verdachte en stevig aangepakt door de politie. Resultaat; Een ontwrichte schouder, gekneusde ribben, een gekneusde knie, een lichte hersenschudding en een hoofdwond. De politie zegt daarentegen in een persbericht dat er al wél excuses zijn gemaakt.

De broer van Ruchaily, die op verzoek anoniem blijft, zou het huis van een kennis uit zijn gegaan, waar hij opgewacht werd door agenten van de politie-eenheid Rotterdam. Die volgden hem een paar straten. ,,,Hij werd ineens hard tegen de grond gewerkt. Eerst dachten hij en een vriendin dat het om een beroving ging, omdat de agenten burgerkleren aan hadden. Toen hij eenmaal, gewond, op de grond lag, schopten ze hem nog een keer. ‘Wat is je naam?’ hij kon geen lucht krijgen. Pas in de auto legden ze uit waarom hij gearresteerd was, waar hij gelukkig duidelijk kon maken dat ze de verkeerde hadden.”

In de auto begon het het broertje te duizelen. ,,Ik geloof dat ik wegval, zei hij. Volgens een agent moest hij zich niet zo aanstellen. Hij loopt nu op krukken en is nog steeds in een shock.”

De verdachte werd later alsnog in de boeien geslagen. Opmerkelijk is dat de eerste ‘verdachte’, die onterecht gearresteerd was, helemaal niet lijkt op de andere verdachte. ,,Ze hebben heel ander haar en mijn broer is tenger, zo’n 55 kilo. De verdachte is een stuk steviger dan dat. Als ze al die tijd hebben staan posten voor de deur en de verdachte in de deuropening hebben zien staan, dan moeten ze het verschil toch kunnen zien?”

De Apeldoornse politiechef wilde geen excuses maken, omdat dit een zaak is van politie-eenheid Rotterdam. Pas excuses als aangetoond is dat de politie onjuist heeft gehandeld, aldus Ruchaily. Dat is wat haar betreft wel bewezen. ,,Hij is onterecht vastgehouden, er is onterecht veel geweld gebruikt. Ze hadden ook gewoon om zijn ID-kaart kunnen vragen. Nu loopt mijn broertje met een trauma rond.”

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Nikki van de redactie
Meer dan 1.500 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!