Foenix introduceert ‘UITBLINKERS’: Unieke en Duurzame Creaties

Vrijdag 1 maart 2024

Door Jasmijn ten Napel

Foenix, een organisatie die zich inzet voor duurzaamheid en ambachtelijk vakmanschap, kondigt met trots de lancering aan van ‘UITBLINKERS’. Managers Annemarie aan de Stegge en Yvonne van der Toom vertellen over de nieuwe shop-in-shop die op 29 februari feestelijk werd onthuld.

Proost! Zo sluit operationeel manager Annemarie aan de Stegge haar speech af. Velen heffen het glas op de nieuwe aanwinst van Foenix. Ze draagt zelf ook een item van het naaiatelier van Foenix: een grijze trui met een opgenaaide stoffen bloem. Medewerkers, vrijwilligers en klanten zijn aanwezig bij de opening en nemen een kijkje in de nieuwe shop-in-shop.

Uniek en duurzaam

Deze gloednieuwe aanwinst, voortgekomen uit een samenwerking tussen het Textielatelier en de gezamenlijke Houtwerkplaats van Foenix en Circulus, presenteert unieke, duurzaam ontworpen creaties die ‘uitblinken’. “Alle items zijn gemaakt door mensen met een verhaal, met materiaal met een verhaal,” vertelt HR-manager Yvonne van der Toom.

De inspiratie achter ‘UITBLINKERS’ komt voort uit de kernmissie van Foenix: duurzaamheid en vakmanschap bevorderen. Door de samenwerking tussen het Textielatelier en de Houtwerkplaats wil Foenix een brug slaan tussen ambachtelijke technieken en moderne duurzaamheidsprincipes. ‘UITBLINKERS’ weerspiegelt deze visie volkomen door handgemaakte duurzame items.

Uitblinkers

Annemarie aan de Stegge laat een aantal items zien. “Dit tasje bijvoorbeeld, het materiaal is van het leer van een oude bank en de rits is van een jasje,” vertelt ze. Het zijn gecombineerde materialen van spullen die mensen hebben binnengebracht, wat het zo uniek maakt. “Het hout om de lamp heen is ingebracht bij de houtwerkplaats, het ‘papier’ is geschept katoen, het snoer is van een strijkijzer en hij is aan elkaar gemonteerd door spaken van een fiets.

Bezoekers van ‘UITBLINKERS’ kunnen een breed scala aan unieke creaties verwachten, variërend van handgeweven stoffen tot prachtig houten meubilair. Wat deze producten nog specialer maakt, is de nadruk op duurzaamheid. Foenix streeft ernaar om materialen te hergebruiken en te recyclen, waardoor elk item niet alleen uniek is, maar ook bijdraagt aan een groenere toekomst.

We worden onderbroken door een enthousiaste klant: “Ik vind het zo leuk om te werken met textiel, alleen ben ik niet zo goed met naald en draad. Maar ik ben helemaal gek met textiel, hebben jullie hier begeleiding voor?”

Vonkje

“Je ziet bij mensen een vonkje in hun ogen als ze horen over het concept,” vertelt Yvonne. Foenix heeft het afgelopen jaar 800 mensen een werkervaringsplek aan kunnen bieden, waaronder vluchtelingen, stagiaires en mensen met een taakstraf. Ze ondersteunen hen om een opstap te zijn voor een opleiding. “Ik hou van het maatschappelijke karakter van dit werk, ik hoop zoveel mogelijk mensen met ons te verbinden,” voegt ze toe.

Foenix hoopt met ‘UITBLINKERS’ niet alleen een positieve impact te hebben op de lokale gemeenschap maar ook bij te dragen aan een bewustere benadering van consumptie. “We willen de afvalberg verminderen en upcyclen,” aldus van der Toom.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!