In Beeld: Waarom Yvonne van der Toom het best bij Foenix past

Zaterdag 14 oktober 2023

Door Aefke ten Hagen

Bij Foenix aan de Vlijtseweg worden wij van de redactie van Apeldoorn Direct met open armen ontvangen. Het is verleidelijk om niet even door de kledingrekken te snuffelen en het servies te bekijken. We zijn hier immers voor een interview. We spreken vandaag met Yvonne van der Toom, zij is HR-Manager bij Foenix en doet dit al 2,5 jaar. “Ik ben hier vanaf de eerste dag met een glimlach op mijn gezicht.”

Over Yvonne
Geboren in en op: Assen, 22 oktober 1975
Verliefd, verloofd, getrouwd: Getrouwd met Willem en we hebben drie meiden
Raakt geïnspireerd door: Verhalen die ik tijdens mijn werk hoor die me verwonderen
Lievelingsboek: ’t Hooge Nest van Roxanne van Iperen
Lievelingsfilm: A star is born
Hekel aan: Als mensen niet oprecht zijn

Yvonne van der Toom steekt meteen van wal. “Weet Peter (fotograaf, red.) hoe wij elkaar kennen? We waren 19 denk ik? We stonden bij een bakker in de winkel op de zaterdag. We waren winkelmeisjes en verdienden 15 gulden op een vrijdagavond die we dan vervolgens meteen weer in de kroeg uitgaven.” In de tijd die tussen het winkelmeisje en de HR Adviseur van Foenix ligt, is er veel gebeurd. Yvonne heeft 12 jaar bij een woningcorporatie in Deventer gewerkt als HR Manager, maar wilde toch meer iets in de buurt doen. “Ik wilde op de fiets naar mijn werk. Ik vind het fijn om voor mijn eigen stad te werken en iets maatschappelijk relevants te doen. En tadaa! Nu zit ik hier!”

Nooit meer nieuwe oorbellen

Yvonne vertelt dat ze zelf nooit meer nieuwe oorbellen koopt. “Ik vind hier van alles. Ik maak ze even schoon met alcohol en dan heb ik weer mooie exemplaren. En heb je dit al gezien? Ze showt ons een warme jas die ze gisteren heeft ‘gescoord’. De winkels van Foenix liggen vol nog-niet ontdekte schatten. “Wat jij niet meer nodig hebt, kan een parel voor een ander zijn”, zegt de HR Manager. “Winkelen bij kringloopwinkels is ook vaak een uitje voor mensen. Dan zoek je bijvoorbeeld een jurkje en kom je thuis met een leuke stoel. Het kan zomaar.”

De fietsenmaker of de textielafdeling

“Gisteren was er hier een man uit Syrië,” vertelt Yvonne. “Hij wilde vrijwilligerswerk gaan doen op bij de fietsenmaker. Maar toen ik wat doorvroeg, bleek dat hij in Syrië altijd in de textiel had gewerkt. Daarom vroeg ik hem of hij dat hier ook niet wilde. Ik zag dat deze man daar erg door geraakt was. Het was herkenbaar voor hem. Nu werkt hij op het textielatelier.”

“Foenix is het eerste Circulaire Ambachtscentrum van de stad”, vertelt Yvonne. “Het is veel meer dan de kringloopwinkels alleen. In ons Circulaire Ambachtscentrum maken we dus nieuwe spullen van oude spullen, kapotte apparaten heel en gebruiken we afdankers als materiaal om mee te creëren. Zo kunnen we samen nog meer hergebruiken. We hebben een repair café, textielatelier, een houtwerkplaats, een fietsenwerkplaats, een klokkenmakerij en diverse sorteerafdelingen. En wist je ook dat al het servies eerst door de afwasmachine gaat voordat het de winkels in komt?”

Het gaat om mensen

Deze baan past Yvonne als de jas die ze gisteren gekocht heeft bij haar eigen winkel van Foenix. “Het gaat hier om mensen. En mensen raken me. We komen hier in aanraking met mensen die misschien een beetje hulp nodig hebben. Wij kunnen hen een opstapje bieden. Net zoals die man die toevallig bij het textielatelier terecht kwam en daar nu ontzettend op zijn plek zit. Het doet me goed als iemand goed en duurzaam uitstroomt. Bijvoorbeeld naar een betaalde plek of een opleiding. Volgens Yvonne heeft Foenix ook een verantwoordelijkheid in het leren van taal, spreken en luisteren. “Als je dat als ouders niet doet, gaat je kind het uiteindelijk ook niet leren en dat vind ik niet oké.”
Op het gebied van onderwijs doet Foenix ook veel. “Zo bieden we bijvoorbeeld stageplekken aan en dat kunnen ook maatschappelijke stages zijn. We werken onder andere samen met Aventus.

Politieagent

Van der Toom heeft niet altijd gedroomd van een carrière in de HR. “Vroeger wilde ik heel graag politieagent worden, maar daar had ik waarschijnlijk een geromantiseerd beeld bij. Ik heb nog een tijd Frans gestudeerd en ben uiteindelijk directiesecretaresse geworden met HR in mijn takenpakket. Ik houd van regelwerk. Laat mij het maar allemaal regelen. Ik vind het ook leuk om op beleidsmatig niveau te werken en dat komt hier bij Foenix allemaal samen. Eigenlijk pas ik hier nog steeds op de winkel, net zoals vroeger bij de bakker. Maar nu pas ik op de mensen van de winkel. We hebben een ontzettend fijn en hecht team.”

Inspirerende en sociale werkgever

Foenix is een hele inspirerende en sociale werkgever. Dat vindt niet alleen Yvonne, maar vorig jaar hebben zij de prijs gewonnen voor meest inspirerende en sociale werkgever. “Het is zo bijzonder wat er dan gebeurt. Ik sprak daar bijvoorbeeld een jobcoach en de week erop zat ik met haar om tafel om kennis met elkaar te maken. Ik vind het altijd mooi om te zien hoe lijntjes worden uitgestippeld en dat mensen elkaar vinden.” Yvonnes persoonlijke ambitie is nog wel om jongeren te betrekken. Want hoe spreek je jongeren aan om zich vrijwillig voor een maatschappelijk relevante organisatie in te zetten? Dat is volgens haar nog wel een flinke uitdaging.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!