‘Gelukkig zijn het niet mijn buren’; Stomp! wervelt in Orpheus

Zondag 20 november 2016

Door Pedro Waldenaar

Pedro Waldenaar

In Orpheus voltrekt zich op zaterdag 19 november een spektakel: Stomp! speelt. Gelukkig zijn deze gasten niet mijn buren. Ik zou geen oog meer dicht kunnen doen, die lui maken geluid met alles wat los en vast zit.

Stomp! is een Britse formatie van twee vrouwen en zes mannen die zich hebben toegelegd op het maken van ritmische geluiden met een groot arsenaal aan instrumenten: gewone huishoudelijke artikelen, zoals bezems, verfblikken, supermarktkarretjes, wasdeksels en zelfs gootstenen. Al 25 jaar lang weten zij het publiek te vangen, te beroeren met een uniek concept. En…..er gebeurt nooit iets wat je zou verwachten.
Het is percussie, het is dans, het is acrobatiek, het is muze, het is kleinkunst met een grote K, het is een circus zonder clowns, het is flamenco zonder gitaar, het is riverdance zonder gehup, het is een zwaardgevecht zonder zwaarden, het is basketbal zonder basket. Ritmische geluiden ondersteund door opzwepende dans en cirque-du-soleil achtige jongleeracts tegen een bijzonder kleurrijk decor. Je weet niet wat je hoort, maar ook niet wat je ziet.

Vanaf het begin tot het einde is het één uur en veertig minuten RITME zonder dat er een woord wordt gezegd. Het begint met de bezemdans en het eindigt in een muur van overdonderend geluid, dat nooit te hard wordt. Een bijzonder inspirerend moment van deze show is als alle artiesten hangend aan een wall of noise elkaar inspireren om zo muzikaal mogelijk over te komen. Vooral de waanzinnige stunts met zoevende winkelwagens en razendsnel overgegooide verfblikken maken dat je op het puntje van je stoel zit. En dat is knap, heel knap!

De Willem-Alexander zaal is goed gevuld en het publiek is gemêleerd: ook kinderen genieten zichtbaar van de voorstelling. Ze wiebelen mee en proberen ook even een percussieslag te maken op de hoofden van hun ouders. Gelukkig hebben wij onze kinderen niet mee en kunnen met volle aandacht blijven kijken en ons blijven verwonderen. Het is gewoon jammer als het spektakel voorbij is. Stomp! heeft het voor elkaar gekregen dat het publiek met een grote dosis energie de zaal verlaat.

Gracia Sullivan en Pedro Waldenaar

Theater Orpheus, Stomp!, zaterdag 19 november 2016.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.100 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!