Gemeente Apeldoorn corrigeert fouten bij uitkering energietoeslag

Donderdag 7 december 2023

Door Redactie

Op dit moment is de gemeente Apeldoorn druk bezig met de uitkering van de energietoeslag, zo meldt de gemeente op haar site. Inwoners die nog niet eerder energietoeslag hebben aangevraagd, krijgen de kans dit alsnog te doen sinds 1 december. Voor degenen die in 2022 al energietoeslag hebben aangevraagd, is de toeslag voor 2023 na een inkomenstoets automatisch overgemaakt. Er zijn bij de laatste groep enkele fouten opgetreden. Sommige inwoners hebben onterecht een afwijzing ontvangen, terwijl anderen ten onrechte de toeslag hebben gekregen.

Dat de gemeente niet eerder dit jaar de volledige energietoeslag kon uitkeren, heeft te maken met de goedkeuring van de wet Energietoeslag 2023, die pas begin oktober door de Eerste Kamer werd goedgekeurd. Om de regeldruk voor inwoners te beperken, is de energietoeslag 2023 zoveel mogelijk automatisch toegekend aan de inwoners die hier recht op hebben, zodat zij dit geld in de dure decembermaand kunnen gebruiken.

Fouten ontdekt na meldingen inwoners

Na meldingen van inwoners die ten onrechte een afwijzing hadden ontvangen, heeft de gemeente alle gegevens opnieuw bekeken. Hieruit bleek dat een groep inwoners inderdaad ten onrechte was afgewezen. Ook bleek dat toeslagen waren verstrekt aan inwoners die, op basis van een hoger inkomen, geen recht hadden op toeslag, en dat sommige inwoners een te hoog bedrag hadden ontvangen (800 euro in plaats van 350 euro).

Alsnog toeslag gekregen

Op 1 december heeft de gemeente alle inwoners die onterecht een afwijzing hadden ontvangen, een brief gestuurd waarin het besluit werd gewijzigd. Het bedrag waar zij recht op hebben, is inmiddels alsnog aan hen overgemaakt.

Betrouwbare gemeente

De gemeente Apeldoorn kiest ervoor om de mensen het onterecht uitgekeerde geld niet te laten terugbetalen. De gemeente wilt niet dat inwoners de dupe worden door de fouten die de gemeente zelf maakt. Ook wilt de gemeente niet dat de inwoners het vertrouwen in hun gemeente verliezen, door in het gevolg geen toeslagen meer aan te vragen.
Wel is het mogelijk om het geld vrijwillig terug te storten.

Menselijke fouten

De gemaakte fouten zijn menselijke fouten en hadden niet mogen gebeuren. De gemeente Apeldoorn laat op haar website weten ‘dit ten zeerste te betreuren’. Medewerkers van de gemeente hebben zich ingezet om de toeslagen zo snel mogelijk uit te betalen en zetten zich dagelijks met toewijding in voor inwoners die dit geld hard nodig hebben. Verder geven ze aan dat er lessen worden getrokken uit deze situatie, processen zullen waar mogelijk worden verbeterd.

Cijfers

Op dit moment is het beeld dat er een totaalbedrag van 568.650 euro is overgemaakt aan inwoners die hier geen recht op lijken te hebben. Aan ongeveer 600 inwoners is een toeslag verstrekt, terwijl zij daar op grond van hun inkomen geen recht op hadden. Aan ongeveer 228 inwoners is ten onrechte een te hoge energietoeslag verstrekt. Voor 891 inwoners geldt dat zij een afwijzingsbrief ontvingen, terwijl zij wel recht hebben op de toeslag.

Nog geen energietoeslag aangevraagd?

Van 1 december 2023 tot en met 30 juni 2024 kunnen inwoners die nog niet eerder energietoeslag hebben aangevraagd, dit alsnog doen. Op de website van de gemeente Apeldoorn lees je hoe. Bij de aanvragen die vanaf 1 december bij de gemeente binnenkomen, worden extra controles ingezet om zo zorgvuldig mogelijk te werk te gaan.

Emailadres voor vragen of opmerkingen: energietoeslag@apeldoorn.nl

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.300 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!