Gemeente ‘straft’ MMT voor uitwijken naar Epe

Dinsdag 23 april 2019

Door David Levie

De gemeente Apeldoorn mag dan vol lof zijn over de prestaties van het MMT Orkest, wethouder Cziesso en de zijnen willen geen cent uittrekken voor de China Show nu die op 18 mei niet in Orpheus, maar in het gemeentehuis van Epe is te zien. MMT heeft daar weinig begrip en waardering voor.

MMT had extra subsidie gevraagd voor een beeldscherm. De gemeente legt uit waarom ze hand op de knip houdt. ,,Als gemeente hebben we bescheiden middelen voor extra culturele activiteiten, die dan wel een meerwaarde moeten zijn voor het culturele programma voor Apeldoorn. Vandaar dat de gemeente ook bereid was om voor Orpheus de schermkosten te subsidiëren. Door uit te wijken naar Epe heeft het geen meerwaarde meer voor het culturele programma in Apeldoorn. Daarom hebben wij besloten de schermkosten niet te subsidiëren.”

Over het feit dat MMT noodgedwongen moet uitwijken nu het stadhuis in Apeldoorn wordt verbouwd en de Burgerzaal daardoor niet beschikbaar is reppen Cziesso en zijn communicatieadviseur in hun zakelijk-kille antwoord met geen woord. Ook de vraag die Apeldoorn Direct heeft gesteld over cultuurparticipatie (lage toegangsprijs) blijft onbeantwoord.

Dat laatste verdient enige tekst en uitleg. MMT was in gesprek met Orpheus over een concert à la Shanghai. Het theater stelde vervolgens gratis de Rabobankzaal en de foyer beschikbaar. Maar ondanks deze royale geste gaapte er toch een begrotingstekort van een kleine 10.000 euro. Wie op pad gaat naar China en mag optreden in zalen waar doorgaans de professionele wereldtop het podium bestijgt weet dat dergelijke producties veel geld kosten. De organisatie in China die MMT had uitgenodigd werkt met mogelijkheden – en niet alleen financieel – waarvan ze in Apeldoorn alleen maar kunnen dromen. Zo kon MMT steevast gebruik maken van een mega-beeldscherm waarvoor de kosten worden beraamd op zo’n 2500 euro per avond. Verder dan die 2500 euro wilde de gemeente echter niet gaan. ,,We hadden eerlijk gezegd wel iets meer verwacht”, zei dirigent, oprichter en artistiek leider Henny Vels van MMT enige weken geleden tegen Apeldoorn Direct. ,,Maar we zijn er toch blij mee.”

Kleine beurs

Minder blij was Vels met het advies van schouwburgerdirecteur Mirjam Barendregt om het tekort te dichten door de verkoop van kaarten à raison van 12,50 tot 15 euro per stuk. ,,Wij zijn uiteindelijk vanwege twee redenen niet met Orpheus in zee gegaan”, vervolgt Vels. ,,Ten eerste zijn we nu al aan het sparen voor ons nieuwe programma over anderhalf jaar dat we in Orpheus gaan brengen. Daarnaast vinden we de voorgestelde toegangsprijs veel te hoog. In het kader van cultuurparticipatie willen we heel bewust ook mensen met een kleine beurs de mogelijkheid bieden om eens een keer naar een concert van ons in Orpheus te komen. Zo’n theater is er toch voor iedereen? Wij vinden de eenmalige prijs van 7,50 euro per kaartje voor een dit bijzondere en tegelijkertijd laagdrempelige China-concert hoog genoeg. Vandaar dat we uitwijken naar Epe. Noodgedwongen ook, want als het Stadhuis beschikbaar was geweest waren we uiteraard in Apeldoorn gebleven. Andere mogelijkheden zijn er niet in Apeldoorn. Er zijn geen podia naast Orpheus en het Stadhuis waarop 80 tot 100 muzikanten kunnen plaatsnemen.”

Vels wijst er nog eens op dat niet Orpheus, maar eerst de gemeente Apeldoorn door MMT is benaderd. ,,We dachten meteen aan de Burgerzaal in het Stadhuis, maar we kregen van de gemeente te horen dat die pas in 2020 weer opengaat. Vervolgens hebben we na onze reis met de wethouder een informatief onderhoud gehad en we werden we kort daarvoor door Orpheus gebeld met de uitnodiging voor een gesprek. Een prettig gesprek, maar het kostenplaatje bleek voor de prijs die wij voor een entreekaartje willen vragen veel te hoog. Zo zijn we in Epe terecht gekomen. Nogmaals: gedwongen door de omstandigheden. En dan krijgen we te horen dat we daardoor geen meerwaarde voor het culturele programma in Apeldoorn zijn en de subsidie voor het beeldscherm niet doorgaat.”

,,Veel Apeldoorners hebben blijkbaar een andere mening dan de gemeente”, vervolgt Vels. ,,Nu al zijn 300 Apeldoorners bereid om voor een Apeldoorns cultuurprogramma naar Epe te gaan. Die 15 kilometer is geen enkel probleem. En we zijn er nog niet, want we hebben nog een maand te gaan en er zijn nog kaarten via onze website te bestellen.”

Diep teleurgesteld

MMT probeert nu de extra subsidie wegvalt (naast de normale verenigingssubsidie) de kosten zo laag mogelijk te houden. De technische ploeg van het orkest die in de regio Shanghai samenwerkte met Chinese collega’s gaat na de paasdagen naar Epe om poolshoogte te nemen. ,,Mogelijk kunnen we de kosten zo nog wat drukken en een kleiner scherm laten installeren”, besluit Henny Vels. ,,Het gaat ons hoe dan ook dus geld kosten. Nee, ik ben diep, zeer diep teleurgesteld in de gemeente van onze stad. Terwijl we Apeldoorn toch op het hoogste niveau gepromoot hebben. Met ons eigen beeldmateriaal trouwens, want Apeldoorn had niet eens een fatsoenlijk filmpje. Ik heb er eigenlijk geen goed woord voor over.”

Toch blijft de dirigent vrolijk gestemd. ,,Geen meerwaarde voor Apeldoorn? In China weten ze ons blijkbaar welk op onze waarde te schatten na het succes in Shanghai. We zijn onlangs uitgenodigd om naar Hong Kong te komen. Of dat inderdaad gebeurt weten we nu nog niet, want het is het nogal wat voor een vereniging. Daarover praten we later. Eerst maar eens naar Epe waar we ons als Apeldoorners zeer welkom voelen.”

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

ONDERWERPEN

Concert Theater

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!