Gratis compost in trek

Zondag 20 maart 2016

Door Redactie

Yke Ruessink

Ruim 8.000 inwoners uit de gemeente Apeldoorn haalden op de Compostdag op zaterdag 19 maart gratis compost op. Op 13 locaties werden in totaal zo’n 40.000 zakken GFT-compost uitgedeeld. De actie was een initiatief van de gemeente Apeldoorn en Circulus-Berkel om de inwoners te bedanken voor het scheiden van hun afval. De compostdag werd mede mogelijk gemaakt door de inzet van vrijwilligers van verenigingen en kerken.

Het scheiden van groente-, fruit- en tuinafval (GFT) zorgt voor minder CO2-uitstoot, behoud van grondstoffen en lagere verwerkingskosten. In 2015 werd in de gemeente Apeldoorn meer dan 20 miljoen kilo GFT apart ingeleverd, gemiddeld 135 kilo per inwoner. In 2014 was dat 133 kilo. Het GFT is omgezet in compost en groene energie. De compost kregen de inwoners op de Compostdag cadeau als bodemverbeteraar voor de tuin.

Vrijwilligers
Met de actie sluiten de gemeente Apeldoorn en Circulus-Berkel aan bij de jaarlijks terugkerende landelijke Compostdag. De Compostdag in Apeldoorn werd uitgevoerd met hulp van circa 100 vrijwilligers van verenigingen en kerken. De vrijwilligers waren al vroeg in touw om de compost uit te delen en de actie in goede banen te leiden. Per huishouden konden vijf zakken compost opgehaald worden op vertoon van de grofvuil- of milieupas. Er gold ‘op=op’ en 11 van de 13 uitdeelpunten waren inderdaad voor de geplande eindtijd van 14.00 uur door de voorraad compost heen.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.300 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!