Help de bevolking van Oekraïne

Groen estafettestokje 3: Peter Gootjes

Maandag 8 juli 2019

Door Redactie

Ook deze week krijgt weer iemand een ‘groen estafettestokje’. Dit keer is het ‘stokje’ voor Peter Gootjes. Hij en zijn vrouw proberen duurzaam te leveren. Maar hoe ver ga je hierin?

,,Ik vind het belangrijk dat de generaties na ons in een nog leefbare wereld kunnen wonen”, meldt Peter. ,,Daar kun je als menselijke aardbewoner zelf veel aan doen. Wij zijn beiden al 40 jaar vegetariër, wat achteraf een zeer duurzame keuze blijkt te zijn. Het deugt echt niet dat er scheepsladingen soja worden ingevoerd in Nederland die we onze productiedieren voeren. Een productiedier maakt van 10 kilo soja 1 kilo vlees; een verlies van 90 procent! Je kunt als mens veel beter zelf die soja opeten, met een verlies van 0 procent. Onder andere daarom organiseren wij in Apeldoorn VegaVrijdag bij de restaurants waar we 1 maal per maand een vegetarisch diner laten bereiden en we een steeds grotere groep mensen met een prima vegetarische maaltijd kunnen laten kennismaken.

Wij wonen in een niet zo’n groot vrijstaand huis wat gebouwd werd in 2003. Dat betekent dat het aan vrij strenge isolatienormen voldoet. Twee jaar geleden hebben we een lucht/lucht warmtepomp aangeschaft en die bevalt ons heel goed. We hadden al 18 zonnepanelen en hebben er voor de warmtepomp nog 12 stuks bijgenomen. Ons gasverbruik is daardoor aanzienlijk gedaald. Netto houden we nog 1000 Kwh aan stroom per jaar over en onze stroom- en gasrekening samen is 18 Euro per maand. Het was wel even een investering, maar die heb je er echt wel met 10 jaar uit. We stoken daarbij wel een houtkachel, die ook veel warmte geeft. Bij dit artikel staan 2 foto’s . Foto 1 is de buitenunit van de warmtepomp die je kunt verstoppen achter een haagje, dan is dat lelijke ding uit het zicht en het geluid wordt nog wat minder. Foto 2 is de binnenunit die in het plafond geïntegreerd kan worden. In deze warme dagen geeft hij een heerlijke koeling wat een tweede unit op de slaapkamer ook nog eens doet.

Mijn droom voor een groen Apeldoorn en Nederland is dat alle restaurants enkele zeer smakelijke vegetarische maaltijden op de kaart hebben staan, zodat meer gasten verleid worden wat vaker vegetarisch te eten.”

 

Lees ook deel 1 en 2 van de serie met estafettestokjes:

Estafettestokje 2 voor Laura Visser

Energieregisseurs reiken ‘eerste estafettestokje’ uit

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Meer lezen over stad

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?