Het Aventus Domoticahuis, een leerwerkplaats vol zorgtechnologie

Vrijdag 28 februari 2020

Door Redactie

Aventus

Het Aventus Domoticahuis heeft feestelijk de deuren geopend. Dit Domoticahuis is een innovatieve praktijkleeromgeving voor studenten, docenten en het werkveld. Uitgerust met moderne zorgtechnologie. In deze leerwerkplaats leren studenten hoe ze onder andere social robots, VR-brillen,  speciale tablets voor mantelzorg, tovertafels en knuffelkatten kunnen toepassen in de patiëntenzorg.

E-health voor langer thuiswonen

Steeds meer zorg- en welzijnsorganisaties maken op de werkvloer gebruik van zorgtechnologie. Maar hoe bereid je studenten voor op deze innovatieve ontwikkelingen? Dit vraagt namelijk nieuwe kennis en nieuwe vaardigheden van het toekomstige zorgpersoneel. Het Aventus Domoticahuis wil studenten van Zorg & Welzijn helpen zich voor te bereiden op deze zorginnovaties. Als  verpleegkundige of verzorgende moet je bijvoorbeeld veel meer digitaal onderlegd zijn om hiermee te kunnen werken. Ook moet je de cliënt kunnen helpen en uitleggen hoe zij deze moderne technologie kunnen omgaan, zodat met hulp van deze technologie het langer thuis wonen realistisch wordt en comfortabel blijft.

Docent van de opleiding Verpleegkunde Joanne Drost legt uit ,,Er zijn allerlei handige meetapps op afstand beschikbaar, bijvoorbeeld voor een ECG- of bloeddrukmeting. Als verpleegkundige kun je hiermee de situatie van de client op afstand volgen. De resultaten lezen ze uit met hun mobiele telefoon en zo kunnen ze gerichte adviezen geven aan de patiënt. Heel handig allemaal. Maar je moet wel weten hoe je hiermee kunt werken. Dat leren we ze in de het Domoticahuis.” Naast studenten kunnen ook medewerkers in de zorg gebruik maken van het Domoticahuis om zich te scholen in innovatieve zorgtechnologie.

Praktijkcases

In het Domoticahuis krijgen studenten praktijkcases voorgelegd waarvoor ze oplossingen moeten bedenken met hulp van innovatieve technologie. De praktijkcases gaan bijvoorbeeld over cliënten die met hun klachten (beginnende dementie, herstellende van een heupoperatie, thuisrevalidatie) aanpassingen in hun huis nodig hebben. De studenten moeten uitzoeken welke technologische
hulpmiddelen geschikt zijn voor die client en hen hierin begeleiden. Ook vinden er cross-overs tussen opleidingen plaats. Studenten van verschillende opleidingen – zoals Verpleegkunde, Verzorgende IG, ICT, Human Technology en Smart Technology – gaan samenwerken en kennis delen. Zo worden zij uitgedaagd om samen na te denken wat ervoor nodig is om de zorg van de toekomst vorm te geven.

Partners uit de regio hebben het Domoticahuis mede mogelijk gemaakt. Zo heeft Provincie Gelderland een subsidie verstrekt en hebben Hollander Zorg en Boerhof projectinrichting meegedacht met de inrichting van het huis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.000 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!