Nieuwsoverzicht Stad Het Wilde Oosten in Orpheus oftewel Wat kan live muziek toch mooi zijn.
Het Wilde Oosten in Orpheus oftewel Wat kan live muziek toch mooi zijn.
Zaterdag 11 januari 2014
Door Gerard Oltmans
Het NJO Symfonieorkest gaf op 10 januari een concert met werken van Janacek, Bartok en Prokofjev. Tevoren werden we al gewaarschuwd dat dit geen muziek was om bij onderuit te zakken. Koper, Pauken, Gong, Contrabas, etc het “zware” werk werd afgewisseld met harp, fluit, hobo, kortom de hele Symphonie werd ingezet. Het is beeldende muziek en daar bedoel ik mee dat je er door de afwisseling en de contrasten in de muziek met je ogen dicht een beeld kunt vormen van allerlei landschappen waar je overheen vliegt of door galloppeerd of ….. kortom een muziekbeleving in alle dimensies.
De Sinfonietta van Janacek en de Scytische suite van Prokofjev geven hier ook duidelijke aanwijzingen, zoals “Het kasteel van Brno” of “De kwaadaardige god en de dans van de heidense monsters” om maar wat te noemen. Maar met de Rapsodie’s mag je zelf ongebreideld fantaseren, daar staat alleen maar Rapsodie voor viool en orkest nr1 en nr 2 als aanwijzing. Echter bij deze stukken wel je ogen open houden. De violiste Rosanne Philippens is prachtig om naar te luisteren en te kijken. Haar fantastische spel wordt versterkt doordat ze met haar hele lichaam de muziek ondersteund en aankondigt. Je ziet door de beweging al aankomen of er met kracht een toon gezet gaat worden of juist een lieflijk gaat klinken. Ook het samenspel met de violisten van het orkest of zich duidelijk richten op de dirigent Stefan Asbury het laat allemaal de enorme betrokkenheid bij het muziekstuk en het orkest zien. Het orkest zelf is mooi om te zien, jonge mensen die geconcentreerd bezig zijn, plezier hebben in het spelen en elkaar feliciteren na afloop met het behaalde resultaat. Wanneer een muziekstuk is afgelopen en het orkest het verdiende applaus in ontvangst neemt, zie je de concentratie spanning via een eerst aarzelende en dan blije glimlach, verdwijnen. Mooi!
Ik was nieuwsgierig waarom er twee harpen stonden die afwisselend (per componist) bespeeld werden, dan krijg je van de (jonge)dames een uitleg over de verschillen in de stukken van Bartok en Janacek en de vorm van de hals van de harp ivm de grepen op de snaren, enzo. Kijk dat bedoel ik nu met het beleven van muziek, dit maak je alleen maar mee door er naar toe te gaan en het mee te maken.
….. en de muziek zelf en het spel?
Staand applaus en 3 keer terug moeten komen zegt genoeg lijkt me.
Meer lezen over stad
Gerard Oltmans
Gerard zet voor Apeldoorn Direct fotoreportages en sfeertekeningen neer. Het vastleggen van hoe mensen kijken en hoe het licht valt, dat is volgens hem het leukste wat er is.
Berichten van Gerard Oltmans
REACTIES