Iedereen is stil in Gigant Café

Zondag 23 september 2012

Door Redactie

Henk Schrier

Een jongeman met een baard en halflange haren betreedt het ‘podium’ van Gigant Café. In zijn handen een gitaar. Hij noemt zijn naam, vertelt wat er deze zondagmiddag 23 september gaat gebeuren en begint zijn liedje. Iedereen is stil. Zijn eerste twee nummers zingt en speelt hij alleen. Akoestisch. Onmiddellijk valt zijn mooie stem op, een stem die ergens ligt tussen die van Gordon Haskell en een jonge Phil Collins: warm en ontroerend. Hoor ik vreemde akkoorden? Ik hoor vreemde akkoorden, maar ze passen zo schitterend in deze liedjes.

Vanaf het derde stuk doet een andere jongeman mee. ‘Dit is Steve. Hij komt uit Amerika.’ Steve heeft een stem die de andere stem perfect aanvult. Na het derde liedje kondigt de zanger zijn begeleidingsband aan. Het verhaal is bijzonder.

‘Ik mocht iets doen voor de televisie bij Jan Douwe Kroeske. Maar met een band, graag. Een band? Die had ik niet. In één dag tijd vond ik deze mannen. We ontmoetten elkaar, tijdens die dag tijd speelden we de nummers door en nog diezelfde avond speelden we voor de televisie. Vandaag zien we elkaar voor de tweede keer. Eigenlijk moeten we nog een goede naam hebben. Is The Last Minutes iets?’

De band mag dan slechts een keer gerepeteerd hebben; zo klinkt het niet. En als er toch een missertje is, dan merken we het niet. De drummer en bassist leggen een mooie basis. Daaroverheen horen we een mistige piano, een ijle gitaarsolo en die heerlijke stemmen.
Tussendoor vertelt de bandleider dat hij nu woont in Utrecht, dat zijn vader een Amerikaan is en zijn moeder een Nederlandse. Hij heeft een deel van zijn jeugd doorgebracht in Korea, maar is geboren in Meppel. Dat geeft niets.

Gelukkig blijven de verhalen kort en is er vooral veel muziek. Stijlen? Ik hoor country en prettige pop. Referenties? Steely Dan, The Eagles, eh … noemt u het zelf even als u luistert naar liedjes als I Drive On en Stay of dat andere nummertje?

Zijn naam? Onthouden! Lukas Batteau.
Iedereen is stil in Gigant Café.


Apeldoorn, september 2012

De foto’s zijn gemaakt door Henk Schrier.
De filmpjes zijn gemaakt door bazbo.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Nikki van de redactie
Meer dan 1.500 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!