In beeld: Kitty Glazenburg is de eerste beweegmakelaar in Apeldoorn

Zaterdag 10 juni 2023

Door Aefke ten Hagen


Sinds juni 2022 is Kitty Glazenburg bij Sportservice Apeldoorn aan de slag als beweegmakelaar. Zij helpt mensen in beweging te komen en wat zij doet werkt. Wij vragen ons af hoe zij mensen inspireert. Haar belangrijkste instrument? Aandacht.

Over Kitty
Geboren: 18 mei 1980
Wilde vroeger worden:
politie-agent
Favoriete boek: De verborgen geschiedenis van Donna Tartt
Quote: ‘Om anderen te kunnen bewegen moet je zelf bewogen zijn’
Benedictus (480 – 547) ’

Kitty Glazenburg is een energiek persoon met een warme persoonlijkheid. Ze heeft
psychologie gestudeerd en werkte bij een aantal organisaties in verschillende functies. Zo zat ze bij Accres aan tafel om een erkenning af te geven zodat het bedrijf weer stagiaires kon opleiden. Op dat moment was zij bezig met een master in coaching bij het Johan Cruijff-instituut. Rico de Boer is manager Sportservice en vertelde Kitty over de nieuwe functie van beweegmakelaar. ‘Er zijn in verschillende steden al beweegmakelaars aangenomen,’ vertelt Kitty. “Een beweegmakelaar is iemand die op de hoogte is van al het sportaanbod in een stad en de overbrugging maakt naar mensen die in beweging moeten en willen komen. Het gaat over duurzaam bewegen en niet alleen op korte termijn. Toen ik hoorde dat daar iemand voor gezocht werd in Apeldoorn, ging er bij mij een vuurtje branden.”

Onder overgewicht zit vaak eenzaamheid en psychisch lijden

Gesprekken met de beweegmakelaar zijn kosteloos

Mensen komen op allerlei manieren bij de beweegmakelaar terecht. Zo komen mensen vaak naar haar toe via GLI-groepen. GLI staat voor gecombineerde leefstijlinterventie en is een programma voor mensen met overgewicht of obesitas. Een GLI helpt mensen bij een gedragsverandering. Er is daar alleen geen tijd voor individuele ondersteuning bij het zoeken naar een passende sport. Verder werkt Kitty samen met huisartsen, praktijkondersteuners, leefstijlcoaches, fysiotherapeuten en ergotherapeuten en een hele rij aan instanties. Zo is ze onder andere met de huisartsenorganisatie HOOG en de sociaal werkers gezonde leefstijl van Stimenz een pilot gestart met de huisartsen in Apeldoorn Zuid West, waarbij de huisartsen mensen met leefstijl of specifieke beweegvragen naar haar en Stimenz door kunnen verwijzen. Ik heb in het begin heel veel gedaan om aan relaties te bouwen. Ik ben veel leefstijlgroepen langs gegaan. Ik sluit met regelmaat bij een beweegles aan om mezelf te laten zien. Gesprekken met mij als beweegmakelaar zijn kosteloos. Als iemand eventueel lid wil worden van een vereniging, moet dat natuurlijk wel betaald worden. En als iemand geen geld heeft, gaan we onderzoeken hoe we dat kunnen oplossen.

Angst voor bewegen

Kitty werkt met mensen vanuit de relatie en vertrouwen. “Er zijn mensen die angst hebben voor bewegen. Ze denken dat ze het niet goed kunnen of hebben een trauma opgelopen op gebied van sport. Dat kunnen mensen zijn die vroeger altijd als laatste gekozen werden bij de gym. Dat kan voor mensen heel confronterend zijn.”

De marathon lopen

Bewegen is voor veel mensen inmiddels een ingewikkeld ding geworden. Maar Kitty gaat het gesprek niet uit de weg. Mensen hoeven niet per se iets, zij wil niemand dwingen om te gaan bewegen. “Op het moment dat ik een verbinding aanga met iemand, ga ik niet vanuit het moeten aan de slag. Ik kan vanuit mijn positiviteit het gesprek aangaan en samen op zoek gaan naar wat er bij iemand past, Ik heb de heilige overtuiging dat er altijd wel iets is dat iemand leuk vindt en als we de intrinsieke motivatie gevonden hebben dan is de kans van slagen groot. En als het toch niks is, dan kunnen we weer iets anders bedenken. Wat ik ook vaak doe, is met mensen samen op pad gaan. Via MEE Veluwe kwam ik in contact met een man met autisme. Hij wilde heel graag de marathon gaan lopen, maar wist niet waar en op welke manier hij dat het beste aan kon pakken. Ik ben toen samen met hem naar atletiekvereniging AV‘34 gegaan. Samen hebben we de verbinding gelegd en hij is daar toen gaan trainen. Toen bleek dat hij daar op zijn plek zat, was dat natuurlijk een hele mooie ervaring voor hem. Maar daarna kwam het moment dat hij lid wilde worden en het niet kon betalen. Ik ben met de vereniging in gesprek gegaan en in overleg hebben we gekeken naar de verschillende mogelijkheden. Hier is een passende oplossing uit gekomen waar beide blij mee zijn. AV34 heeft dat geweldig opgepakt. Deze man kan sporten en hopelijk zijn droom waarmaken. En dat is mijn drive. Hier werk ik voor.”

Goedkoop zwemmen

De geldkwestie is voor veel Apeldoorners een lastig punt. “Veel mensen kunnen echt geen sport betalen,” weet Kitty. “Er zijn inmiddels wel een paar mogelijkheden vanuit de gemeente. Fitnessen kan nu al goedkoop, zwemmen kan voor een lager bedrag en er wordt hard gewerkt om het aanbod uit te breiden Dat is goed en nodig. Als iemand iets wil maar het niet kan betalen, ga ik dat uitzoeken. Soms is het geld niet alleen de drempel. Vaak vinden mensen het ook spannend om voor het eerst naar bijvoorbeeld een beweeghalfuurtje te gaan. “Soms wil iemand dat wel, maar niet meteen alleen. Dan ga ik de eerste keer mee om de verbinding te leggen. We willen de drempel zo laag mogelijk leggen. Bovendien gaan we bij Sportservice Apeldoorn voor duurzaam bewegen. We gaan niet voor de korte termijn. Daar gaat veel tijd in zitten en heel veel mensen hebben aandacht en vertrouwen nodig.”

Ga naar sportpleinapeldoorn.nl!

“Het kan ook zijn dat mensen echt niet op de hoogte zijn van het sportaanbod in Apeldoorn. Dan kan ik heel praktisch aan de slag. Sinds kort kan ik die groep zelfs verwijzen naar de website sportpleinapeldoorn.nl die net gelanceerd is.Het is natuurlijk heel mooi om iemand op zo’n manier al op weg te kunnen helpen.”

Ik word blij van de gesprekken die ik met mensen kan voeren. Dwars door de weerstand heen, want die is er. Dan vinden we samen tóch een mogelijkheid.

De beste baan

“Voor mij is dit op dit moment van mijn leven de beste baan. Ik word gelukkig van de
gesprekken die ik met mensen kan voeren. Dwars door de weerstand heen, want die is er. Dan vinden we samen tóch een mogelijkheid. Ik ben eigenlijk helemaal niet zo vaak zo stellig maar ik weet gewoon echt zeker dat gezondheid over zowel fysiek als mentaal gaat. Daar moet je een goede balans in vinden. Als er heel veel mis gaat in iemands leven, is het juist belangrijk te gaan bewegen. Door die beweging komen ook veel dingen in het hoofd in beweging. Bovendien is het heel belangrijk dat mensen eigen regie nemen over hun leven. Het moment dat mensen voelen dat ze het eigenlijk best kunnen. Aan moeilijke of lastige dingen ga ik echt niet voorbij. Ik kom vaak schaamte tegen. Mensen vinden het naar dat ze geen geld hebben om te kunnen bewegen. Er zijn bovendien zoveel redenen waarom mensen niet bewegen. Maar ik ben altijd al iemand geweest die kijkt naar wat er wel kan. En dat past heel goed bij dit werk. Ik stel mezelf continu dezelfde vraag: wat kan er wel?”

De drive

Kitty is van oorsprong psycholoog en heeft een passie voor sport en bewegen. “Het fysieke kan zo ondersteunend zijn. Het versterkt elkaar ook. Fysiek of mentaal: ik wil ook lekker in mijn lijf zitten. En in deze baan komt dat samen. Het letterlijke bewegen laat ik over aan de experts: de vele kundige en enthousiaste sport- en beweegaanbieders in Apeldoorn en natuurlijk ook mijn gedreven en vakbekwame collega’s van Sportservice. En ik probeer zo goed mogelijk op de hoogte te zijn van het aanbod dat er in Apeldoorn is. Ik wil mensen doorverwijzen en weten dat het goed gebeurt. Bij HC Ares spelen ze bijvoorbeeld al jaren twee keer per week Fithockey, een vorm van hockey die niet snel, niet duur en niet gevaarlijk is. Er wordt door weer en wind gespeeld door mensen van 55+ . En naast dat mensen er onder goede begeleiding actief bewegen is er ook tijd voor een kopje koffie en een praatje. Het is één van de mooie beweegactiviteiten die Apeldoorn rijk is en daar ga ik binnenkort ook met iemand naartoe die zich bij mij heeft aangemeld.”

Meer dan de helft van de Apeldoorners heeft een BMI van 25 of meer

Badminton en bootcamps

Maar zo’n beweegmakelaar kost natuurlijk ook weer veel geld. Kitty legt uit: “Op het moment dat je twee mensen van diabetes kunt afhalen, heb je de functie van beweegmakelaar voor een jaar gefinancierd. Bewegen is essentieel en we werken preventief. Ik heb een man begeleid die in een GLI traject zat en op zoek was naar een vorm van bewegen die bij hem paste. Hij is eerst gestart bij onze onze eigen GLI sport- en beweeggroep waar mensen op een laagdrempelige en veilige manier kennis maken met allerlei soorten sporten. Maar inmiddels gaat hij naar badminton, doet aan bootcamps en wandelt met de Apeldoornse wandelchallenge. Hij voelt zich een ander mens. En ik ben ervan overtuigd: elke kilo die erbij is gekomen, kan er ook weer af. De grootste gezondheidswinst zit in de stap van helemaal níet bewegen naar een beetje bewegen.”

Tegenslag en psychische nood

Meer dan de helft van de Apeldoorners heeft een BMI van boven de 25. Er zijn dus heel veelmensen te zwaar. Kitty geeft haar visie: “Tegenslag in het leven maakt mensen letterlijk en figuurlijk zwaar. Scheiding, psychische nood, ziekte of verlies van naasten. Onder overgewicht zit vaak eenzaamheid en psychisch lijden. Het is een illusie dat overgewicht helemaal opgelost kan worden. Hier hebben we helaas mee te maken. Ik zie ook heel veel eenzaamheid bij de mensen die ik spreek. Het is ook heel mooi om te zien wat het bewegen in groepen doet. Mensen die zich voor het eerst aansluiten bij een groep en elkaar vinden bij andere deelnemers. Dat vind ik prachtig om te zien. Mensen voelen dan dat ze er niet alleen voor staan en vinden elkaar hierin. Als ik dat zie, heb ik niets meer te wensen.”

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

ONDERWERPEN

In Beeld
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!