In beeld: Ludwine Bussemaker maakt Apeldoorners heel snel bewust van onbewuste patronen

Zaterdag 24 juni 2023

Door Aefke ten Hagen

Ben jij iemand die geregeld denkt: “hmmm… dat deed mijn moeder ook altijd en dat trekje wilde ik nou juist níet overnemen….” Of neem jij vaak werk over van je collega’s omdat je een te groot verantwoordelijkheidsgevoel hebt? Ludwine Bussemaker kan je hierbij helpen. Niet door met je aan een tafel te gaan zitten in een kantoortje om te praten. Nee, ze neemt je mee. Ze neemt je mee naar ‘t Leesten en gaat met jou het bos in. Ludwine: ‘Het is goed om meer de natuur in te gaan. Als je tussen de huizen in een grote stad woont, zit je meer in je hoofd. In de natuur kun je echt voelen.’

Over Ludwine
Geboren in en op: Haarlem 25 augustus 1975
‘Mijn vader komt wel uit Apeldoorn trouwens’
Verliefd, verloofd, getrouwd: samenwonend
Kinderen: Timo (11) en Jesper (8)
Raakt geïnspireerd door: Verhalen die raken
Hekel aan: Binnen zitten
Quote: “If you’re not excited about it, it’s not the right path.”

Wat is een familieopstelling? 

Familieopstellingen zijn in opkomst. Een familieopstelling kan jou namelijk helpen inzicht te krijgen in waarom je dingen doet zoals je ze doet. Bijvoorbeeld als een bepaalde relatie in je leven niet goed loopt. Denk aan de relatie met je partner, die met een collega, je baas of de verhoudingen tussen jou en je kinderen. De oorzaak van zo’n verstoorde relatie kan in jouw ‘systeem’ van herkomst liggen. Een familieopstelling is een krachtige en uiterst effectieve manier om het onderbewuste inzichtelijk te maken en aan de slag te gaan met jouw  klachten of vraag. Ludwine Bussemaker heeft haar beroep heeft gemaakt van systemisch natuurcoach: “We zijn allemaal zo geprogrammeerd dat zweverig niet oké is. Maar eigenlijk is het heel goed om naar onze intuïtie te luisteren.”

‘T Leesten als werkplek


Voor de Apeldoorners die ‘t Leesten kennen: het is een fantastische werkplek. Veel bos, veel groen en een heerlijke hei. Kortom: veel variatie. ‘Ludwine: ‘Ik woon zelf vlakbij Berg en Bos, maar Het Leesten voelt voor mij echt meer als mijn werkplek. Ik neem mensen altijd hiermee naartoe. Ludwine: Voor veel mensen klinkt het misschien wat vaag, maar voor mij is dat helemaal niet zo. Iedere keer weer merk ik hoe kloppend een opstelling is. Dat iemand die een familielid vertegenwoordigt iets laat zien dat hij of zij niet kan weten, maar wat wel waar is. Een soort magie bijna. “

Patronen zichtbaar maken

Maar wat doet Ludwine dan precies bij ‘T Leesten met mensen die ‘iets’ willen met hun klachten? Ludwine legt uit: ‘Met een familieopstelling creëer je een zogenaamd veld, waarbij je familieleden opstelt. Zij stellen op dat moment jouw familie voor. Dit kan met echte mensen, die dan jouw familie vertegenwoordigen. Maar ik doe dat in de natuur. Dus heel concreet: een struik kan op dat moment representant zijn voor jouw moeder, een boom voor jouw vader, je broertje als eekhoorn. Ik wist de eerste keer ook niet wat ik kon verwachten, maar het werkt dus echt. Je kunt met een opstelling patronen zichtbaar maken. Het onbewuste maak je zichtbaar. Het maakt bij een familieopstelling niet uit of de mensen nog leven. Overledenen kunnen dus ook meedoen in zo’n opstelling. Soms speelt vertegenwoordigt iemand ook iets abstracts, een ziekte, bijvoorbeeld dementie. Of staat de steen symbool voor wat iemand heeft meegemaakt in de oorlog.”

Je raakt je heel snel bewust van onbewuste patronen.

Tussen de huizen in je hoofd

“Als je in de natuur bent, ga je als vanzelf al wat meer uit je hoofd,” legt Ludwine uit. “daardoor is het makkelijker om te voelen in je lijf. Je voelt zelf wel wat er te voelen is. Ik vind opstellingen in de natuur daarom heel aards. Eigenlijk ga je gewoon ergens staan en dat creëert al een systemisch veld. Dat verbaasde mijzelf ook. Want je staat toch maar gewoon bij een boom. Maar er komen woorden en gevoelens naar boven. Het maakt verschil of je in een grote, drukke stad komt. Je zit meer in je lijf in de natuur. Het is goed om meer de natuur in te gaan. Tussen de huizen zit je toch meer in je hoofd. Ik denk dat mensen in Apeldoorn en omgeving zich echt wel gezonder voelen.”

Oplossen met je hoofd

“Vaak denken we dat we veel op kunnen lossen met ons hoofd. Maar echt iets veranderen dat lukt door te voelen. Bijvoorbeeld als je een andere baan zoekt, of wilt scheiden. Daar moet je echt wel gevoel bij hebben. Daar kun je dus die opstelling goed bij gebruiken. Je lijf geeft signalen die je hoofd niet geeft. Dat is een Ook maak ik gebruik van de symboliek in de natuur die ik ook gebruik. Iemand kiest iets, heel veel met het onbewuste. Vaak komt het voor dat als we dichterbij komen, we ineens iets anders zien, wat dan weer een verrassend inzicht geeft.

Sessies gaan altijd door

‘En wat nou als het regent?’

Ludwine werkt natuurlijk altijd buiten in het bos. Wat nou als het pijpenstelen regent? Ludwine: “Heel harde regen komt bijna nooit voor. Ik heb nog maar twee keer in de regen gestaan. En het gaat altijd door, behalve als het onweert. De regen heeft meestal ook iets te vertellen. Regen is een teken dat je iets van je van je af kunt spoelen.”

Liever in Apeldoorn

Ludwine maakt ons iets liever. “We worden allemaal getriggerd en gespiegeld. Er gebeurt iets en dat raakt iets in jou. Dan is het goed om bij jezelf te kijken wat dat is. Je wordt ineens heel boos op iemand en denkt dat het aan de ander ligt. Maar eigenlijk gaat het om iets van jezelf. Iets dat herinnerde aan je kindertijd. Je voelt je bijvoorbeeld niet gezien door een ander en dat herinnert je eraan dat je je als kind niet gezien voelde door je vader. Ik ben zelf als kind bijvoorbeeld gepest. Als mijn zoon wordt buitengesloten, raakt dat iets in mij. Hoe meer je dit soort triggers gaat onderzoeken, hoe meer rust je gaat ervaren in je leven. En hoe meer compassie je ook kunt voelen voor andere mensen. Als we allemaal wat meer onze triggers onderzoeken, worden we wat liever voor elkaar in Apeldoorn.’

Ouder- en opvoedingscoaching

Ludwine is begonnen als kindercoach en kreeg in 2019 een ingeving. Ludwine: “Wat als ik kinderen kan helpen met hetzelfde als ik heb meegemaakt? Daarom startte ik met een opleiding tot kindercoach. Toen ik daarna een opleiding tot ouder- en opvoederscoach volgde en steeds meer in aanraking kwam met systemisch werk, wist ik dat ik dat ik bij de volwassenen moest zijn i.p.v. bij de kinderen. Want zoveel patronen worden doorgegeven in de familie en de sleutel ligt vaak bij de ouders. Ik deed ook mee met familieopstellingen en dat vond ik zo fascinerend. Het afgelopen jaar viel het kwartje pas echt: ik wil volwassenen helpen die ook iets hebben meegemaakt in hun kindertijd en daar nog steeds mee rondlopen. Het is niet nodig om daar last van te hebben. Zoveel volwassenen dragen nog iets bij zich. En ik wil ook meegeven dat het oké is om je kwetsbaar op te stellen. Ik denk dat als we dat allemaal doen, de wereld echt gaat veranderen. We zitten allemaal onbewust vast in patronen, maar het is mogelijk om die te doorbreken.

We zitten allemaal onbewust vast in patronen

Dit werk komt uit mijn hart

Ik wil dit doen omdat ik iets te brengen heb. Juist door wat ik heb meegemaakt en doorlopen, vind ik het fijn om andere mensen te helpen hetzelfde te doen. Ik vind het heel interessant om die puzzel te leggen van waar zit het m nou in zit. Het moment dat het kwartje bij iemand valt is fantastisch. Dat ze aangeven zoveel meer rust te ervaren en er echt iets is veranderd in hun leven, geweldig vind ik het. Ik vind het ook heel leuk om mensen met elkaar te verbinden. Wandelingen doe ik kosteloos. Ik ben altijd al een verbinder geweest, ook in mijn vorige werk. Nu doe ik dat op een andere manier. Want dit werk voelt als een zielsmissie. Ik werk vanuit mijn hart.

Tips van Ludwine om tot rust te komen

Ga in de lunchpauze bij voorkeur de natuur in

Zet al je zintuigen bewust aan

Kijk heel bewust wat je ziet en hoort

Voel hoe je voeten op de grond staan

Dat kan in vijf minuten al 

Zo heb je een kort rustmoment en ben je veel productiever of komen ineens nieuwe ideeën bij je op!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.300 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

ONDERWERPEN

In Beeld
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!