In Beeld: Miriam Schreurs wil als innoverende ondernemer dat heel Apeldoorn meewerkt

Zaterdag 16 september 2023

Door Aefke ten Hagen

Als we van de redactie van Apeldoorn Direct aankomen op de Johannes Bosboomstraat bij Tinkle Alarm, worden we meteen warm onthaald door een vrouw die aan het werk is op deze locatie. We worden voorgesteld aan eigenaar Miriam Schreurs, die ons vol enthousiasme door het pand leidt. We zijn verwonderd over de grootte van het bedrijf en de enorme achtertuin die achter huisnummer 25c schuilt. Eén ding weten we al in de eerste minuten van onze kennismaking: de sfeer is gemoedelijk, laagdrempelig en hier wordt hard gewerkt. Hoe Tinkle Alarm is ontstaan en welke mensen hier werken, vertelt Miriam ons als ze gemberthee heeft ingeschonken.

Over Miriam
Geboren in en op: Vaassen, 3 mei 1965
Verliefd, verloofd, getrouwd: Ik heb het heel goed met mezelf en mijn kleinkinderen. Ik ben moeder van vier kinderen. Twee vanuit eigen leg en met de andere twee pronk ik met andermans veren.
Raakt geïnspireerd door: Vanuit gelijkwaardigheid iets creëren.
Lievelingsboek: Volgens Maria Magdalena
Favoriete film: Under Fire
Hekel aan: Onechtheid en liegen. “


Vergaderloos bedrijf

“Tinkle Alarm is maar een klein onderdeel van het bedrijf dat je hier ziet, je bent hier namelijk bij de Bridging Company”, vertelt oprichter Miriam. ‘Tinkle Alarm ben ik ooit mee begonnen. We doen hier veel meer dan alleen sieraden maken. Het bedrijf is uitgegroeid tot de Bridging Company.” In de Apeldoornse sociale onderneming worden unieke producten gecreëerd om zo veel mogelijk mensen een werkplek te geven. In het bedrijf kan iedereen haar talenten inzetten, ongeacht onderwijsniveau of werkervaring. Zo worden er bij het bedrijf bijzondere materialen gemaakt van afval van tomaten. Er is grafische vormgeving, drukwerk en een afdeling administratie. “We zijn een vergaderloos bedrijf”, legt Miriam uit. “Iedereen kan gewoon binnen komen lopen en ik heb geen eigen kantoor.”


Oprechte aandacht

Tijdens het interview komt er zo nu en dan een medewerker binnen lopen met een vraag over een sieraad of de administratie. Miriam heeft oprechte aandacht voor alle medewerkers en kijkt en denkt met hen mee. “Tinkle Alarm is ontstaan doordat mijn moeder en schoonmoeder gerold waren”, vertelt ze later. “Ze durfden toen niet meer over straat. Daar wilde ik iets aan doen.” Zo ontstond Tinkle Alarm. Een sieraad dat je waarschuwt met een gepatenteerd belletje op het moment dat je gerold wordt. Maar op een gegeven moment stond ik wel met mijn sieraden op de voorpagina van de Telegraaf. En dat is wel the place to be als je je product onder de aandacht wilt brengen. Uiteindelijk wilde ik meer en ben ik met twee dames – Ria en Rita – een bedrijf begonnen. Ik wilde met mensen gaan werken die een afstand tot de arbeidsmarkt hebben. Succesvol ben je als je met jouw unieke talent kunt bijdragen aan het grotere geheel.”

Ik heb het altijd raar gevonden dat de ene volwassene tegen de andere zegt wat er moet gebeuren. Of jij vakantiedagen mag opnemen en of je naar de wc mag.


Goede koffie

Voordat Miriam met een bedrijfsplan kon komen om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een plek te bieden, heeft ze Ria en Rita gevraagd wat voor hen belangrijk is in een baan. Het waren twee dingen: de vrouwen gaven aan weer als mens behandeld te willen worden en ze zouden graag goede koffie op het werk willen, want dat waren ze niet gewend. ‘Ik heb het altijd raar gevonden dat de ene volwassene tegen de andere zegt wat er moet gebeuren. Of jij vakantiedagen mag opnemen en of je naar de wc mag. Als je denkt dat de slavernij is afgeschaft, moet je er nog maar eens over nadenken. Het is echt zo dat degene die betaalt, de werkgever, ook over jou bepaalt. En dat wil ik anders. Ik wil samen met mensen het werk creëren. We zijn niet gelijk, maar wel gelijkwaardig aan elkaar. Als hier iemand twee weken vakantie wil om naar Italië te gaan, dan regelen ze dat zelf. Ze bespreken onderling welke impact het heeft dat iemand er twee weken niet is en dan lossen ze dat samen op. Daar hoef ik niets mee te doen.”


Apeldoorn werkt mee

De bevlogen ondernemer werkt veel samen met Apeldoorn Werkt Mee. Dit is een werkwijze voor zowel de Wmo als de Participatiewet. Het is bedoeld voor inwoners die (weer) willen meedoen en op weg zijn naar betaald werken, maar hier niet binnen een jaar zicht op hebben.” Dit is essentieel voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt”, vertelt Miriam. Het doel is meedoen aan de arbeidsmarkt, al dan niet betaald. Het is heel mooi dat Mariëlle Buijsse, zij is WMO-ambtenaar bij de gemeente Apeldoorn, hier het voortouw in heeft genomen en nu kunnen we vanuit gelijkwaardigheid verder creëren. Succesvol ben je als je met jouw unieke talent kunt bijdragen aan het geheel. Als innoverende ondernemer kijk ik in mijn bedrijf vooral naar drie dingen: mens, maatschappij en duurzaamheid. De ontwikkeling moet duurzaam zijn voor de mens. Dan hebben we niets bereikt. Bij ons kan iedereen al dan niet bijdragen.”

Ieder mens kan voor zichzelf verantwoordelijk zijn als hij maar zijn eigen stuur in handen heeft


Partiële dwarslaesie

Waar komt die bevlogenheid vandaan om op te komen voor mensen met een beperking?
Miriam geeft meteen antwoord. “Ooit ben ik zelf gehandicapt geweest”, vertelt de ondernemer. “Door een fout van een arts heb ik door een fout van een arts heb ik tien jaar in een rolstoel gezeten. Mijn wereld lag in puin en ik weet hoe het is als je vanuit een beperking bekeken wordt en niet vanuit mens zijn. Ik was toen 27 en heb zo ontzettend veel hulp gehad bij het revalideren. Het is tijd om terug te geven. Dit is mijn laatste kunstje voor mijn pensioen. Het is niet zo dat ik hier ontzettend veel geld mee verdien, maar dat is goed. Ik vind het zo belangrijk om mensen te helpen om op eigen kracht verder te gaan. En samenwerken is hierin essentieel. Daarom ben ik de mensen van Apeldoorn werkt mee dankbaar. Met deze mensen zijn we nu ook bezig om een andere mooie stap te realiseren. Alleen kunnen we het niet. Ik vind het mooi om oplossingen te bedenken die nog niet bestaan. Ieder mens kan voor zichzelf verantwoordelijk zijn, als hij maar zijn eigen stuur in handen heeft.”

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

ONDERWERPEN

In Beeld
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!