In Beeld: Paul Baart vindt het belangrijk dat chronisch zieke mensen blijven werken

Zaterdag 22 juli 2023

Door Aefke ten Hagen

Wij van Apeldoorn Direct wilden graag in gesprek met Paul Baart. Deze man is oprichter en bestuurder van Centrum Werk Gezondheid, Voorzitter Platform Fit for Work en Raadslid Apeldoorn GroenLinks. “Werken loont”, aldus deze harde werker.

Over Paul
Geboren in en op: 28 februari 1954 in Enschede
Verliefd, verloofd, getrouwd: getrouwd
Kinderen: een zoon
Raakt geïnspireerd door: door dingen te doen
Hekel aan: ik kan niet tegen uitspraken die anderen uitsluiten
Quote: “Uit doen put men tot doen zijn kracht”

Chronische aandoening? We gunnen iedereen goed werk

Paul Baart heeft het Centrum Werk en Gezondheid niet voor niets opgericht. Hij is van mening dat werk belangrijk is voor mensen met een chronische aandoening dat zij niet zijn afgeschreven. Het is belangrijk om een bijdrage te kunnen leveren aan de samenleving. Maar hoe dan? Stel dat je een progressieve vorm van MS hebt. Hoe lever je die bijdrage dan? Paul Baart schudt zijn hoofd en zegt:
“Als alle mensen met een chronische aandoening niet zouden werken, zou het er niet goed aan toe zijn in Nederland. Veel mensen hebben iets. Het verschilt in de mate waarin. In de levensloop van ieder mens zijn er periodes dat je minder inzetbaar bent. In het begin heb je niet veel kennis en ervaring. Dan word je ouder en ben je minder inzetbaar omdat je energie opraakt. Je kunt ruzie krijgen met je baas, de één krijgt auto-ongeluk, je krijgt een kind, je moet voor je ouders zorgen, of iemand krijgt MS. Daarbij komt dat ieder mens schommelingen meemaakt. Bij een flink aantal mensen is een aandoening blijvend. Dat geldt soms ook voor mensen met psychische kwetsbaarheid, maar onder goede omstandigheden kunnen zij ook hun bijdrage leveren. Natuurlijk moeten we goed zorgen voor mensen die niet in staat zijn om te werken.”

Ik wil een pleidooi houden voor werkbehoud voor mensen met een aandoening. Iedereen hoort er bij!

Sociaal en goed georganiseerd

“Een samenleving voor alle mensen, sociaal en goed georganiseerd die ruimte laat voor persoonlijke invulling, dat staat mij voor ogen”, vertelt Baart. Wat bedoelt de bestuurder van Centrum Werk Gezondheid daar nou eigenlijk mee? 
“Goed werk betekent dat je mee kunt doen, dat er ruimte is om er te zijn en als het kan je te ontwikkelen en je het werk en je inzet kunt aanpassen aan wat mogelijk is. Het betekent dat je alles kunt doen zoals je wilt. Dat jij bijvoorbeeld bij de MS Vereniging kunt werken, dit soort interviews kunt doen voor Apeldoorn Direct, moeder kunt zijn en ook kunt uitgaan.”

Een vrolijker mens

“Werken is één van de belangrijke dingen in het leven”, vindt Paul Baart. “Je krijgt inkomen, hebt sociale contacten, levert een bijdrage aan de samenleving en je hebt iets om je bed voor uit te komen. Arbeid loont in loon, en je maakt de samenleving ook een stukje beter. Je bent een vrolijker mens als je actief bent.”

Ook gezonde mensen moet je niet 24 uur laten werken.

Als zesjarig jongetje de groenteboer helpen

“Ik heb altijd gewerkt, vertelt Paul Baart. “Op mijn zesde hielp ik de groenteboer op de hoek. Ik vond het fantastisch. Bij de bedrijfsschool van metaalfabriek Stork hielp ik ook meteen mee. Bij de gieterij, de scheepsmotoren. Ik heb lang in de psychiatrie gewerkt als Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundige en als preventiewerker” Baart: “Dat je ziek bent en dus niet werkt, is niet vanzelfsprekend. Ook niet met een psychische kwetsbaarheid. Werken doet ertoe. Dan tel je mee. Mensen die werken hebben ook minder pijn en en minder zorgbehoefte. Dit is voor iedereen van belang. Ik wil duidelijk maken dat werken er toe doet. Vaak kun je iets doen. Natuurlijk heeft alles z’n grenzen. En er zijn andere belangrijke taken. Kinderen verzorgen kost ook energie, is ook werken. En je hebt misschien ook nog ander (sociaal- of vrijwilligers) werk te doen. 
Sociale contacten zijn een belangrijk onderdeel van werk en herstel. Die heb je ook in je werk. Natuurlijk heeft alles z’n grenzen. En er zijn andere belangrijke taken. Kinderen verzorgen kost ook energie, is ook werken. En je hebt misschien ook nog ander werk te doen. 
Werken is hartstikke belangrijk, maar niet al het werk is goed voor mensen. De omstandigheden moeten wel goed zijn, zoals hersteltijden, sociale contacten, capaciteiten en inzicht. Dat geldt voor alle mensen. Ik vind dat mensen die hier naartoe vluchten ook in de gelegenheid moet zijn om te werken. De meesten willen dat ook. Je leert de taal makkelijker, je legt contacten en leert hier te leven.”

Armoede geeft stress

Paul Baart houdt van doen. Dat blijkt uit bijna elke zin die hij zegt. 
“Passie bij mensen wordt gestimuleerd door te doen. Dat geldt denk ik, voor iedereen. Daar moet je niet mee ophouden, dat moet je doen. Ik ben bijna letterlijk zo opgevoed bij Stork. Grote bedrijven bouwden destijds wijken en zorgden goed voor hun mensen. Ze wilden hen goed werk en een goed leven geven. Daarbij komt dat niemand succesvol kan zijn zonder andere mensen. Dat doe je altijd samen. De één ambieert het misschien meer dan de ander.”
Baart vindt tot slot dat niemand uit armoede twee banen zou moeten hebben. “Mensen moeten fatsoenlijk verdienen om rond te kunnen komen. Armoede geeft zo ontzettend veel stress, dat er geen tijd is voor iets anders. Ik vind het ook ontzettend jammer dat de sociale werkvoorziening is uitgekleed. Ik zou het heel mooi vinden dat voor iedereen de basis goed geregeld is.”

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

ONDERWERPEN

In Beeld
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!