Jazz in the Woods 2013 niet haalbaar

Zaterdag 16 februari 2013

Door Redactie

Peter Vroon

Stichting Jazz in the Woods heeft besloten dit jaar af te zien van de organisatie van het grootste publieksevenement in Apeldoorn. Te grote financiële risico’s, uitblijven van toezeggingen door de gemeente voor meerjaren perspectief en het uitblijven van sponsoring zijn een aantal redenen die het bestuur aangeeft.

Al jaren organiseert de Stichting Jazz in the Woods, bestaande uit vrijwilligers, een gratis toegankelijk publieksfestival in het centrum van Apeldoorn dat door ruim 60.000 muziekliefhebbers wordt bezocht. Voor editie 2013 ziet de stichting onvoldoende mogelijkheden om haar doelstelling te kunnen realiseren. Het bestuur van de stichting heeft de gemeente Apeldoorn gevraagd om voor 1 november zekerheid te geven voor subsidie op lange termijn. De gemeente kan/wil tot op heden geen gehoor geven aan deze wens. Hierdoor valt het fundament weg onder de organisatie die niet jaar op jaar wil afwachten op een besluit.

Met horeca ondernemers op enkele pleinen is de afgelopen jaren prettig samengewerkt. Echter de totale bijdrage van de horeca blijkt structureel onvoldoende, terwijl de horeca grote belangen zou moeten hebben bij de omzet die tijdens het festival gegenereerd wordt. Daarom heeft Stichting Jazz in the Woods getracht een verplichte bijdrage op terrassen of verdiensten te initiëren, maar vond daarvoor bij zowel gemeente als horeca onvoldoende medewerking.

Alternatieve inkomstenbronnen zijn de laatste twee jaar volop aangeboord. O.a. crowdfunding, focus op grootschalige sponsoring of samenwerking en een verdienmodel met betaalde VIP tenten hebben de laatste twee jaar prima gewerkt, maar zijn geen wondermiddel. In 2011 is de samenwerking met het NIxxx festival gezocht om de totale kosten te kunnen beheersen. Er was hierdoor een duidelijke opwaartse lijn in kwaliteit van het festival en muziek voor alle leeftijdsgroepen.

Het bestuur van de Stichting Jazz in the Woods is van mening dat er voor het slagen van het festival een aantal belangrijke voorwaarden zijn. “Nu er 4 maanden voor het festival geen zekerheid is moeten we helaas dit besluit nemen, anders is de voorbereidingsperiode te krap” zegt het bestuur.

Of er een editie 2014 van Jazz in the Woods komt weet het bestuur nog niet: “Dat bepalen de belanghebbenden zelf door mee te werken…”

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Nikki van de redactie
Meer dan 1.500 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

ONDERWERPEN

Festival

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!