Jazz on a Sunday afternoon – cadeautje van Wilco Stronks en Leonie Tiemessen

Maandag 31 oktober 2016

Door Gracia Sullivan

Onverwachts beleef ik een heerlijke traktatie: Beautiful Jazz. Op een zonnige zondagmiddag, na een prachtige rit door schitterende herfstkleuren, belanden wij bij Restaurant No. 15 in Hoog Soeren. Wij vallen met de neus in de boter: vanaf 14:00 uur speelt Wilco Stronks op de piano om een onbekende blonde schone te begeleiden. Het is zondag, 30 oktober 2016. Deze dag gaat mij heugen: a star is born!

Schitterende vertolkingen van allerlei Jazz klassiekers vullen het lokaal. De 17-jarige Leonie Tiemessen is een prachtige meid met heerlijke blonde lokken en met kuiltjes in de wangen. Een lieflijke frisse verschijning met onschuldige uitstraling. Tot ze begint te zingen! De volwassenheid van haar stem en interpretatie zijn bijna niet te rijmen met de jeugdigheid van deze dame die net is begonnen aan het conservatorium van Groningen. Werkelijk een natuurtalent!!

Hierbij slechts een kleine greep uit het repertoire, persoonlijke favorieten uit een top optreden. In ‘Fly me to the moon’ viel me vooral de soepelheid van Leonie’s stem op, met die zo onmiskenbare maar moeilijk te realiseren spottende humor in de stem. Van ‘Sweet Valentine’ kreeg ik echt kippenvel. Zoveel diepgang en volwassenheid in haar interpretatie, nogmaals ongelooflijk voor haar jonge leeftijd. Werkelijk prachtig gedaan. Ook ‘Cry me a river’ wist me te ontroeren, waarbij Stronks in ‘n solo nog even uit z’n dak ging op de piano. Lekker! Ach, nog zoveel moois. ‘The girl from Ipanema’, heerlijk jazzy en soepel. Emotie en kippenvel momenten zowel door de zang als de piano bij ‘Someone to watch over me’, ‘You don’t know what love is’ en ‘Georgia’. En we zongen allemaal mee met ‘What a wonderful world’. Echt genieten hoor.

Al met al een verrukkelijk duo, Wilco en Leonie, alias ‘Beautiful Jazz’. Hij lekker swingend op de keys met een virtuositeit waarmee hij heerlijke solo’s kan neerzetten, zij met een stem vol warmte, souplesse en nuance in combinatie met diepgaande emotie en ‘n perfecte timing. Top.

Persoonlijk zou het mij niet verbazen als we nog meer gaan horen van deze jongedame, veeeeel meer. Misschien komt er nog er een dag in de toekomst dat ik blij ben dat ik haar van zo dichtbij, gratis en voor niks, mocht beluisteren. Dat ik nog ooit kan zeggen: I was there, that day! Toen ze nog niet wereldberoemd was…. De toekomst zal ’t leren.

De volgende Jazz traktatie van Wilco Stronks in Restaurant No. 15 in Hoog Soeren is op zondag 27 november om 14:00 uur met een nog onbekende gast. Ik zeg: gaan!

Gracia Sullivan, 30-10-2016, Restaurant No. 15, Hoog Soeren.

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Meer lezen over stad

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?