Kairo in Gigant: es geht loos!

Donderdag 11 september 2014

Door Pedro Waldenaar

Gerard Oltmans

Het is weer zondagmiddag! De eerste zondag van de maand september 2014: Koopzondag en een band in Gigant café. Het is druk in Apeldoorn; met een bierfeest op het plein en bij Brasserie Roos een Jazz Band en, last but not least, uiteraard in het Blues Café een bluesband; allemaal gratis toegankelijk. Eigenlijk voor een gewoon mens niet te behappen en als je lijdt aan keuzestress moet je geheid verhuizen naar een saaiere plek dan de stad of het dorp Apeldoorn.

Voor Gigant gekozen vanwege het interessante feit dat deze muziekmiddag in samenwerking wordt georganiseerd met Klein Berlijn. Toch ontzettend leuk dat er een samenwerking is tussen de verschillende horecagelegenheden.

Vier vrienden uit Oberhausen hebben in 2011 de band KAIRO opgericht. De verwachtingen bij het publiek zijn hooggespannen. Kairo; je zou denken aan oosterse muziek; verlangen naar rust, vrede en vrijheid, een tikkeltje melancholisch; passend bij de sfeer van deze middag, rustig, beschouwend en in afwachting. Het blijkt anders te zijn.

Bij de eerste klanken van de band is de vrede ver te zoeken, de gesprekken worden gestaakt. De ogen gaan richting deze vier vrienden en naar de instrumenten die zij bespelen: drums, bass en gitaar. De zanger Allessandro Marro heeft een mooie, hoge stem, die bij tijd en wijle doet denken aan de frontman van de Talking Heads: David Bernie.

Langgerekte nummers; die maar niet lijken te eindigen, geven het publiek de kans zich te ontspannen; even niets te hoeven. Wat een heerlijke combinatie. Wegstervende klanken met flarden tekst: ‘Don’t give it up, don’t give it up’. Het publiek geeft het zeker niet op; ontdekt dat dit geen door-elkaar-heen-praat-muziek is.

Trefzekere teksten, solide, bijna klassiek geschoold. Vier jonge bandleden doen me wegdenken aan een componist als Mozart. Colour Yourself, kleur jezelf, maak er wat van! Dat is de boodschap. Een verbinding tussen viool en gitaar, een kleurrijke verbinding. Een heerlijke middag met een scheutje zon en een spetter regen. Liedjes met de titels als Home en Kind of Kindness komen voorbij. Het gaat snel en, jammer, het laatste liedje. De laatste toegift is Family Matters; de band gooit er alles uit, heftig motorengeluid spoelt ons tegemoet.

Het café wordt gevuld met klanken, neemt bezit van de ruimte en het publiek weet zich omringd door deze gitaarklanken met de hoge stem van de frontman, de omgeving is weg. Het is muziek, en nog eens muziek. Mijn buurvrouw en buurman zijn even onbereikbaar. Als het nummer eindigt, is de stilte oorverdovend; “Nog een liedje; nog een liedje” wordt er geschreeuwd. De mannen van de band zijn total loss en hebben behoefte aan een drankje. Kunnen even niet meer. Een bandlid zegt: “Wat een waanzinnig publiek”. Leuke middag! Voor band en publiek.

Bandleden Kairo: guitar/voacals: Alessandra Narra, guitar: Steven Norrie; bass: Dominik Kass en drums: Till Ravenstein

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Nikki van de redactie
Meer dan 1.500 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

ONDERWERPEN

Muziek

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!