Karsu zet uitverkocht Gigant op zijn kop

Vrijdag 8 december 2023

Door Bart Lauw

Op een doordeweekse donderdag een uitverkocht Gigant in extase brengen is niet voor iedere muzikant weggelegd. Karsu deed het echter met verve.

Restaurant Kilim 

Vooropgesteld en toegegeven, ik ben niet de meest objectieve en kritische recensent voor dit concert. Ik heb Karsu vaak zien performen en zien groeien bij diverse optredens. De eerste keer dat ik haar heb horen zingen was op de Amsterdamse Ceintuurbaan, in Kilim, het sfeervolle restaurant van haar ouders en ik was meteen flabbergasted. Tussen het serveren door zong ze toen al loepzuiver en lag er een grote muzikale carrière in het verschiet. Op het North Sea Jazz Festival, enkele jaren later, werd die stelling benadrukt. In de jaren daarna heb ik haar artistiek verder zien groeien en de onvermijdelijke en verdiende doorbraak bij het grote publiek werd in 2021 een feit door het tv-programma “Beste zangers”. 

2023 beladen

Het jaar 2023 was voor Karsu ongetwijfeld het meest beladen jaar. De dramatische aardbeving in Turkije op 6 februari jongstleden, in de regio waar haar ouders vandaan komen en waarbij ze veel familieleden heeft verloren, was een persoonlijk drama en een emotioneel dieptepunt. Bij deze rampspoed ontpopte Karsu zich tot ambassadrice. Aankomende maandag is daar een docu over op NPO1 om 21.25 uur. 

Woman of the year

Mooie momenten passeerden ook de revu. Haar toentertijd net uitgekomen kookboek, Karsu’s Kitchen, met streekgerechten uit het gebied dat zo tragisch geraakt is, werd een bestseller. Er volgden diverse internationale optredens, waaronder in New York, een eigen tv kookprogramma op Kitchen24 en ze werd, geheel terecht, gekozen tot Woman of the year 2023. 

Powervrouw 

Bovenstaande is een uitgebreide introductie van deze charmante powervrouw die donderdagavond een uitstekende show neerzette op de planken van Gigant. Haar stem moest er nog heel even inkomen bij de eerste twee nummers, maar daarna was het concert van hoogstaande klasse. Karsu is keer op keer weer een streling voor het oor en oog. Diverse muziekstijlen, van Jazz, Blues, World, tot pop werden in het Engels, Turks en Nederlands op zeer professionele wijze vertolkt. De toonhoogten die zij kan halen, in alle genres, is verbluffend te noemen. 

Uitmuntende bandleden 

Karsu werd daarbij omringd door een uitmuntende band. De bandleden straalden stuk voor stuk plezier uit en lieten horen hun muzikale skills tot in de finesses te beheersen. Er was veel ruimte voor solo’s van alle bandleden. Dat werd door hen gretig met muzikale passie ingevuld en daarbij stuwden zij Karsu ook naar grote hoogten. De geestdrift en de vibe die Karsu en de band tijdens het hele concert uitstraalden werden opgepikt door de bezoekers, waardoor er een continue levendige interactie met het publiek aanwezig was. 

Mistress

Persoonlijk hoopte ik dat het nummer “Mistress” nog zou worden vertolkt, maar dat is een nummer van het allereerste uur en het bleek dus ook wishful thinking. Er bleef echter nog zoveel te genieten over dat dit snel weer naar de achtergrond verdween. 

Exotische klanken

Momenteel staat de plaat voluit aan. Warme exotische Turkse klanken jagen de kou nu uit huis. Een album van Karsu kan je onder de kerstboom leggen. Genieten gegarandeerd. 

Donderdag 7 December, popzaal Gigant

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.300 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!