Kijk op de Wijk: De Adelaarslaan / het Adelaarsplein

Vrijdag 8 juni 2018

Door Jos Jansen of Lorkeers

De vogel van mijn vorige blog was de zwaan. Dit dier heeft op zich niet zo heel veel met Apeldoorn te maken, vind ik zelf. Maar de adelaar? Hoe Apeldoorns wil je het hebben? Te beginnen natuurlijk bij ons stadswapen. Het bekende ‘sleutelveugeltjen’. Een adelaar die als volgt in de officiële beschrijving staat: ‘een rooden uitgespreiden arend met blaauwen bek en nagels, hebbende op deszelfs borst een zilveren sleutel’. Zoveel verstand heb ik niet van vogels maar een rode arend of adelaar? Nee – nooit gezien… Tja – beesten op zo’n wapen zijn niet echt natuurgetrouw weergegeven: dat is nu eenmaal zo.

Maar eens naar de straat zelf. Mijn eerste indruk: wat veel verschillende winkels aan deze straat!! ‘Hart van Zuid’ heet het winkelcentrum daar en het is echt een kloppend hart: je vindt er heel veel verschillende winkels. Van Blokker en cadeauzaak tot partijshop. Maar ook een broodjeszaak, een cafetaria, een Mexicaans restaurant, een snoepjeszaak, een echte Bakker en slager. Drie supermarkten zijn er te vinden: twee Turkse en een Nederlandse. En dat zijn nog niet alle zaken. Ik vind het de meest diverse winkelstraat van Apeldoorn. Want wat mis je hier nog? Voor praktisch alle dagelijkse zaken kun je hier terecht.

In de kop van het artikel wordt ook ‘het Adelaarsplein’ genoemd. Ik hoor veel Apeldoorners dit plein noemen. Maar het vreemde is: het bestaat niet! Tenminste: ik heb geen straatnaambordje met ‘Adelaarsplein’ kunnen vinden. Enkele voorbijgangers die ik aansprak wisten ook niet hoe dit zit. Ik zelf denk dat ‘het plein’ komt doordat veel mensen ‘even naar het plein’ gaan om boodschappen te doen. Maar net zoals op de Eglantier geen Eglantierplein is, in de Maasstraat geen Maasplein is er bij de Adelaarslaan ook geen Adelaarsplein. Misschien weet één van de lezers wel hoe dit zit? Ik hoor het graag.

De Adelaarslaan bestaat al meer dan 100 jaar. En ik heb het vermoeden dat er nog vele jaren bij zullen komen!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.300 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

ONDERWERPEN

Kijk op de wijk
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!