Kijk op de Wijk: de Zeis

Vrijdag 14 februari 2020

Door Jos Jansen of Lorkeers

De vorige blog ging over de zicht: ,,Een maaigereedschap tussen zeis en sikkel in.” In deze aflevering komt de zeis aan bod.

De zeis is het grootste maaiapparaat dat vroeger gebruikt werd. Het werd bij ons in de buurt gebruikt het om gras te maaien. Mijn opa had veel grasland. Er waren enkele kleinere stukjes grasland bij die hij dan maaide met de zeis.

Beide handen

Een belangrijk verschil tussen zicht en zeis is de grootte. De zeis is zo groot dat deze niet met 1 hand vast te houden is. Je moest hiervoor dan ook beide handen gebruiken. Dit apparaat was dan ook gevaarlijk voor ons, als kwajongens. We mochten alleen op gepaste afstand toekijken. Als opa even rustte mochten we dichterbij komen. Met grote voorzichtigheid mochten we soms proberen ook te maaien. Maar dat viel niet mee. Opa lette gelukkig wel heel goed op, want zo’n vlijmscherp apparaat in handen van een jochie: dat is toch wel gevaarlijk. Dus het bleef meestal maar bij een paar sprietjes ‘maaien’. Dan vond opa het wel genoeg.

Je hoofd eraf

De zeis is niet alleen in kinderogen indrukwekkend. In de ogen van volwassenen is het een griezelig apparaat. Dan denk ik natuurlijk aan de uitdrukking ‘de man met de zeis’ of ‘magere hein’. Dat was een afschrikwekkend figuur die een zeis als wapen droeg. Hoe het precies ging werd ons niet duidelijk gemaakt. Maar wel kwamen we te weten: ,,Een ontmoeting met die man met de zeis overleef je niet.” In onze kinderhoofden stelden we ons wel voor hoe het zou gaan als je onverhoopt die man met de zeis tegenkwam. Die maaide dan natuurlijk niet het gras maar kon volgens ons best met een slag je hoofd eraf maaien. Nee, dat zagen we toch niet zitten. Maar gelukkig is het een fantasiefiguur die we nooit in het echt tegenkwamen.

Volgende aflevering gaat het over het kleinste maaiapparaat: de sikkel.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

ONDERWERPEN

Kijk op de wijk
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!