Kijk op de Wijk: Halstraat

Vrijdag 5 november 2021

Door Jos Jansen of Lorkeers

Als je vanaf de Deventerbrug richting de Tol rijdt, kijk dan naar rechts. Dan zie je als 1e straatje de Halstraat. Sorry voor dit domme advies, maar je moet heel goed opletten om dat kleine straatje te zien. Je aandacht bij het verkeer houden is wel belangrijk en veel veiliger, dus ik zou het maar laten om te veel naar rechts te kijken.

Halstraat

De naam Halstraat laat je vast denken: “Daar staat dan wel een hal, hé? Helaas, hetzelfde verhaal als de Schoonbroekstraat van vorige maand, ook hier is het gebouw dat de naam aan de straat gaf afgebroken. Denk niet te min over de hal die hier stond, het was een grote hal met een bijzondere geschiedenis die de naam van Apeldoorn had kunnen veranderen. In 1931 werd de hal geopend door de toenmalige burgemeester Roosmale Nepveu. De naam van de hal was ‘de Eierhal’. De naam zegt het al, de hal werd gebouwd om eieren te verhandelen.

Eierhal

Even een stukje geschiedenis. Dit was niet de 1e eierhal in Apeldoorn, die stond namelijk aan de Griftstraat. De hal was te klein en daarom besloot het gemeentebestuur aan de overkant van het kanaal een grotere hal neer te zetten. Het werd een prachtige hal, een oppervlak van meer dan 1000 vierkante meter, een koffiekamer, een schouwzaal en maar liefst 3 telefooncellen. Het was niet elke dag eiermarkt in Apeldoorn, en zo’n mooie hal leeg laten staan? Dat is natuurlijk zonde. Daarom gebeurde er veel meer in die hal. Er waren pluimveententoonstellingen, honden-, planten- en autoshows. In de jaren ‘50 en ‘60 was de eierhal het start- en eindpunt van de Apeldoornse Vierdaagse. Ook vonden er indoor-tenniswedstrijden plaats.

Tweede Wereldoorlog

Burgemeester Roosmale Nepveu’s afscheidsreceptie werd in deze hal gehouden. De beruchte NSB hield hier ook ooit bijeenkomsten, al in 1933 en 1934. De grote leider, Anton Mussert, was hier ook bij. Bij de mobilisatie voor het begin van de Tweede Wereldoorlog vond een compagnie van het leger, ‘Motordienst’, hier tijdelijk onderdak. Dat was tijdelijk, daarna was de Willem III-kazerne klaar en konden ze daar naartoe verhuizen. Maar helaas, in de Tweede Wereldoorlog staken de Duitsers de hal in de brand. Herbouw had voor de gemeente niet zo’n hoge prioriteit, er waren heel veel andere projecten die aandacht vroegen. In 1953 heropende de eiermarkt in Apeldoorn in de inmiddels gebouwde VAD-hallen. Maar een succes was het niet, de eierkooplieden bleven naar Barneveld gaan.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

ONDERWERPEN

Kijk op de wijk
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!