Kijk op de wijk: Van der Houven van Oordtlaan

Vrijdag 11 december 2020

Door Jos Jansen of Lorkeers

Het is maar een kort laantje naast het Oranjepark, maar dan wel een laantje met een lange naam. Een naam die wel heel belangrijk was in de geschiedenis van Apeldoorn. Zonder die van der Houven van Oordt had Apeldoorn er heel anders uit gezien. Eerst even over de naam van der Houven van Oordt. Eigenlijk heette Hendrik Christiaan (HC) alleen van Oordt. Maar hij wilde toch meer indruk kunnen maken. Dus hij plakte, met koninklijke goedkeuring, de naam van zijn moeder, van der Houven ervoor.

Veluws Lokaal Spoorwegcommite

Hendrik Christiaan was een drukbezet man. Hij had een steenfabriek in Olst, was mede-initiator van het Veluws Lokaal Spoorwegcomité, was secretaris van de Zuiderzee-Vereniging (die streefde naar drooglegging van die zee en al een plan maakte dat later door Lely werd overgenomen), heemraad en later dijkgraaf van het polderdistrict Noord-Veluwe en lid van de Provinciale Staten van Gelderland. En ook was hij, wat we tegenwoordig een projectontwikkelaar zouden noemen.

De functies bij de Spoorwegen en als projectontwikkelaar waren voor Apeldoorn het belangrijkst. Hendrik Christiaan wist dat er in Apeldoorn een station zou komen: de Oosterspoorweg die zou gaan lopen van Amsterdam via Hilversum, Amersfoort, Apeldoorn naar het eindpunt Zutphen.

De Pasch

In 1874 kwam het landgoed ‘De Pasch’ te koop. Hendrik Christiaan, met zijn scherp zakelijk inzicht, zag grote kansen. Goedkope grond in een stad met nabijheid van de Oranjes, die hier immers hun zomerverblijf hadden. Dat bood grote kansen: het zou vast in trek zijn bij westerlingen die wilden gaan genieten van de Veluwsche zuivere lucht.

Hendrik Christiaan kocht het hele landgoed ‘De Pasch’. Hij liet daarop het Oranjepark aanleggen zodat dit bij de opening van het station op 13 mei 1876, meteen door Koning Willem III plechtig geopend kon worden. Het Oranjepark was bedoeld om de buurt aantrekkelijk te maken voor potentiële kopers van een stuk grond. Slim als hij was bepaalde hij meteen: “Als je een huis gaat bouwen op je nieuwe grond: alleen stenen van mijn steenfabriek in Olst zijn toegestaan”.

Parkenbuurt

De opening van het Oranjepark was het begin van de ontwikkeling van de mooie Parkenbuurt. Zo ontwikkelde Apeldoorn zich van ‘boerendorp’ naar ‘een stad met een chique uitstraling’. Dit is maar een heel klein stukje over van der Houven van Oordt. Er zal in 2021 een boek verschijnen dat een medegids van het AGC, Hans Soer, heeft geschreven over Hendrik Christiaan. Een zeer lezenswaardig boek dat de hele geschiedenis van Hendrik Christiaan duidelijk uit de doeken doet.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

ONDERWERPEN

Kijk op de wijk
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!