(K)open op zondag?

Vrijdag 23 mei 2014

Door Jos Fluitsma

redactie


De Stentor van 20 mei: “Gemeenteraad praat in juni over koopzondag”. Waarover kan/moet het gesprek gaan?

Wat mag?
Regels over openingstijden van winkels staan in de Winkeltijdenwet. Deze wet is per 1 juli 2013 veranderd. Dit zijn nu de belangrijkste regels:

  • Op maandag tot en met zaterdag mogen winkels open zijn tussen 6.00 en 22.00 uur.
  • Op zon- en feestdagen mogen winkels in principe niet open zijn.
  • Gemeenten kunnen toestemming geven om winkels toch open te hebben:
    • in de nachturen van 22.00 tot 6.00 uur
    • op zon- en feestdagen.

De toerismebepaling geldt niet meer. Op basis van die bepaling konden gemeenten met toeristische aantrekkingskracht meer dan 12 koopzondagen per jaar vaststellen.

Wat moet?
De gemeente Apeldoorn mag nu dus zelf beslissen op welke zon- en feestdagen winkels open mogen zijn. Bij haar besluit moet de gemeente naar alle belangen kijken. Bijvoorbeeld werkgelegenheid en bedrijvigheid. Steeds meer supermarkten willen op zondag open zijn. Omdat blijkt dat 80% van de Nederlanders die op zondag boodschappen kunnen doen, blij is met die mogelijkheid. Meer koopzondagen kan de positie van Apeldoorn als winkelstad versterken. De gemeente moet ook kijken naar het belang van winkeliers met weinig of geen personeel en het belang van winkelpersoneel. En naar het belang van de zondagsrust en de leefbaarheid, de veiligheid en de openbare orde in de gemeente. Er zijn ondernemers die door hun geloof hun winkel niet op zondag willen openen.

Wat vindt jij?
Het is belangrijk dat de gemeente bij haar besluit ook luistert naar wat winkeliers, winkelpersoneel en bewoners vinden. Dat helpt om een goed besluit te nemen waar veel Apeldoorners het mee eens zijn. Laat weten wat jij vindt van de koopzondagen. Neem plaats in het panel en geef je mening. Aanmelden voor het panel kan hieronder.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over ondernemen

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!