Kunstenaars met niet-aangeboren hersenletsel exposeren in CODA

Maandag 21 augustus 2017

Door Redactie

CODA

Negentien kunstenaars van Kunst-Zinnig-Brein exposeren van 3 september tot en met 12 november 2017 hun schilderijen en verhalen op de Verdieping in CODA. De deelnemend kunstenaars leven met de gevolgen van niet-aangeboren hersenletsel (NAH) dat vaak grote impact heeft op het dagelijks leven. Een groot deel van de deelnemers maakte als cliënt van het Centrum voor Niet Aangeboren Hersenletsel in Teuge, deel van zorgorganisatie Siza, kennis met het maken van beeldende kunst.

Het thema van de expositie in CODA, die eerder ook in het stadhuis te zien was, is ‘Apeldoorn breed in beeld’. De kunstenaars hebben, onder leiding van kunstenaar en begeleider Ank Kempink, het thema op eigen wijze ingevuld. Zo is een gevarieerd geheel van schilderijen ontstaan dat vertelt over Apeldoorn. Naast de schilderijen maken de persoonlijke verhalen bij de kunstwerken meer duidelijk over niet-aangeboren hersenletsel en de positieve invloed van het schilderen.

Sommige effecten van een niet-aangeboren hersenletsel zijn lichamelijk, zoals verlammingsverschijnselen en verminderde waarneming. Andere gevolgen, bijvoorbeeld op cognitief en sociaal-emotioneel gebied, zijn niet zichtbaar voor de buitenwereld. Niet alleen het leven van getroffene wordt anders, iedereen in de omgeving krijgt te maken met ingrijpende veranderingen. Bas Langereis van Siza: “Juist de niet-zichtbare gevolgen van hersenletsel zijn het ingewikkeldst en leveren vaak ook de meeste problemen op. Het belangrijkste kenmerk van niet-aangeboren hersenletsel is dat er een leven voor en een leven na het hersenletsel is. We spreken dan ook vaak over een zogenaamde breuk in de levenslijn.”

In 2016 is een boek uitgebracht over het Kunst-Zinnig-Brein onder de titel Kunst-Zinnig-Brein: door kunst weer perspectief. Zeven kunstenaars met niet-aangeboren hersenletsel vertellen in het boek aan de hand van hun schilderij hoe hun leven eruit ziet. Zo wordt duidelijk wat de schilders en vertellers ondanks de beperkingen kunnen bereiken: door kunst weer perspectief. Bas Langereis: “Het boek is als de tentoonstelling in CODA. Naast het schilderij staat het verhaal van de kunstenaar. De kunstenaar vertelt ook in het boek over wat er gebeurd is in zijn of haar leven. Ook komen mensen uit de directe omgeving aan het woord. Zij vertellen wat het hersenletsel van de kunstenaar nu eigenlijk voor hen betekent.”

Apeldoorn breed in beeld is te zien van 3 september tot en met 12 november in CODA op de Verdieping.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

ONDERWERPEN

CODA Apeldoorn

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!