Liefdeslessen op Aventus krijgen ‘Lang Leve de Liefde Award’

Vrijdag 21 februari 2020

Door Redactie

Het Aventus in Apeldoorn heeft een ‘Lang Leve de Liefde Award’ ontvangen. Dit is een award die te maken heeft met de ‘Week van de Liefde’. De Week van de Liefde is een week waarin verschillende basisscholen, middelbare scholen, speciaal onderwijs scholen, mbo’s en lerarenopleidingen op een laagdrempelige manier aandacht geven aan het thema relaties en seksualiteit, in de vorm van ‘liefdeslessen’.

Tweedejaars pedagogiek studenten van mbo school Aventus gaven in de Week van de Liefde seksuele voorlichting aan eerstejaars studenten van de pedagogiek opleiding. Hiervoor mochten ze een ‘Lang Leve de Liefde Award’ ontvangen. Het project Love & Sense, waarin Aventus en de GGD Noord- en Oost Gelderland intensief samenwerken, kreeg de Lang Leve de Liefde Award 2020 voor het mbo uitgereikt. Docent Henk Buikema is bijzonder blij met deze Award: ,,De studenten geven informatie over anticonceptie, soa’s, seksuele diversiteit en nog veel meer. Maar veel belangrijker, ze gaan ook met elkaar in gesprek over grenzen stellen en seksuele weerbaarheid. Dat is uiterst effectief.”

Onjuiste informatie over seksualiteit

Volgens de GGD weten niet veel jongeren het fijne van gezonde seks en relaties. Zo zegt Renate Weijenberg van de GGD: ,,Als volwassenen denken we vaak dat jongeren alle informatie over seksualiteit zelf wel weten te vinden. Bijvoorbeeld via internet, via vrienden of van ouders. Maar in de praktijk blijkt dat jongeren vaak de onjuiste informatie of zelfs helemaal geen informatie krijgen over seksualiteit. Het is dus heel goed dat Aventus ervoor kiest om jaarlijks aan de slag te gaan met ‘lessen over de liefde’. ,,Ik krijg zelf regelmatig vragen van jongeren, bijvoorbeeld of je doof kunnen worden van een soa. Nee, maar dit soort basale informatie is vaak niet bekend.”

Nieuwe manier van seksuele voorlichting

Met het project Love & Sense slaan Aventus en de GGD Noord- en Oost Gelderland de handen ineen. Samen leiden ze in 10 weken tijd alle tweedejaars studenten Pedagogiek op. Ze krijgen les over soa’s, anticonceptie, seksuele weerbaarheid, seksuele diversiteit en nog veel meer. Het doel van de lessen is het ontwikkelen van een eigen voorlichting, die de tweedejaars studenten op de Dag van de Liefde, Valentijnsdag, gaan geven aan eerstejaars studenten van dezelfde opleiding. Love & Sense maakt dus gebruik van ‘peer-to-peer educatie’. Een laagdrempelige en effectieve methode. Het blijkt namelijk dat jongeren sneller en beter leren van leeftijdsgenoten. Zij weten hun leeftijdsgenoten te bereiken, want ze spreken dezelfde taal en kunnen vanuit eigen ervaring dingen vertellen.

Laagdrempelige voorlichting voor en door studenten

Soa Aids Nederland en Rutgers vinden het belangrijk dat er op scholen structureel en effectief aandacht wordt gegeven aan seksualiteit, seksuele diversiteit en weerbaarheid. Daarom reiken ze elk jaar Lang Leve de Liefde Awards uit aan scholen die hierin een goed voorbeeld zijn. Aventus heeft de prijs in de categorie mbo dit jaar gewonnen. De jury zei over het project Love en Sense dat ze onder de indruk zijn van de laagdrempelige, ‘peer-to-peer’ aanpak en dat het project, jaar op jaar, perfect aansluit bij de vragen en behoeftes van de studenten. Daarnaast prijst de jury de nauwe samenwerking tussen GGD Noord- en Oost Gelderland en Aventus: ,,Dit project geeft inspiratie voor andere scholen en GGD instellingen” zegt Jos Poelman, ambassadeur Lang Leve de Liefde Award.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Nikki van de redactie
Meer dan 1.500 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!