Links en rechts – Politiek 03

Vrijdag 3 mei 2019

Door Edward Butter

,,Ik ben niet links, ik ben niet rechts, maar ik ben recht door zee”, hoorden we enkele jaren geleden Rita Verdonk roeptoeteren. Populisme heet dat, want het is een one-liner die onmogelijk is. Ik rij niet links, ik rij niet rechts, maar we gaan met zijn allen in het midden rijden? Toch gebeurde er iets heel vreemds de afgelopen decennia. Voorheen was links “arbeiders, medewerkers enzovoort” en rechts “eigenaren van de productiemiddelen (Marx) en ondernemers”. Er gebeurde twee vreemde dingen. Het begrip zzp’er werd geïntroduceerd als ondernemer en links en rechts werden gedefinieerd als voor en tegen vluchtelingen. Daarnaast begonnen rechtse partijen als de VVD linkse dingen te zeggen en de chaos was compleet.

Homo’s doden – Abortus verbieden – Euthanasie verbieden – en meer

In ieder geval raakte ik de kluts kwijt en toen ik eens een stevig gesprek wilde over de vluchtingen werd ik in de hoek Wilders gezet en moest ik mijn mond houden. Ik begreep er niets meer van. Veel vluchtelingen brachten normen en waarden mee die ik mijn leven lang richting kerk bestreden had. Voor de duidelijkheid hou ik het graag bij het oude. Links is sociaal en rechts dus a-sociaal. Links zijn de werknemers en rechts de ondernemers. Ondernemers willen een zo goed mogelijk ondernemersklimaat en zoveel mogelijk winst en werknemers willen goede arbeidsvoorwaarden, een degelijk sociaal vangnet en goede zorg. Link wil ook een welzijnsstaat en rechts wil welvaart en een volle schatkist.

Stem die oplichters dan de kamer uit in plaats van niet te stemmen

Werknemers en uitkeringsgerechtigden laten zich (populistisch) verleiden rechts te stemmen. Rutte belooft 1000 euro en hogere lonen maar als het erop aan komt bevoordeeld hij grote bedrijven en beleggers. Veel werknemers en uitkeringsgerechtigden trappen erin of gaan in het geheel niet naar de stembus. Dat laatste nekt de arbeider. “Het zijn allemaal leugenaars en zakkenvullers”, “Het maakt niet uit of je door de hond of de kat gebeten wordt” zijn uitspraken die moeten verklaren waarom ze niet naar de stembus gaan en dat is raar omdat dat de enige plaats is waar ze iets veranderen kunnen. Aangezien de beter opgeleide rechtse kiezers zich daar terdege bewust van zijn krijgen zij de meerderheid  en gaan de stemmen van de thuisblijvers ook naar hun partijen. Ongelooflijk!

Tja ik heb meerdere malen in het management van bedrijven een functie bekleed, zelf twee bedrijven gerund en zelfs mijn certificaat ondernemersvaardigheden bij het IMK (Instituut voor Midden en Kleinbedrijf) behaald. Als het daar al eens ging over het welzijn van de werknemers dan was het om marketing technisch een wit voetje te halen bij de doelgroep.

Ondernemers stemmen VVD of tegenwoordig FvD omdat dat de partijen zouden zijn die opkomen voor het ondernemersklimaat in Nederland. Vreemd is dat een zzp’er ook meent hierbij te horen. Eigenlijk hoort een zzp’er nergens bij. Hij is werknemer in zijn eigen bedrijf en dus ook zijn eigen baas. Eigenlijk is hij/zij vogelvrij. Een zzp’er is vaak geen zzp’er uit vrije keus maar gedwongen door gebrek aan betaalde banen. Sociaal gezien is dit een slechte zaak en als het mis gaat is de zzp’er vaak ontzettend de klos omdat hij/zij geen enkele rechtsbescherming kent. Hij is meer slaaf van zichzelf dan werkgever en het is dus vreemd als hij op ondernemerspartijen gaat stemmen.

Als we goed nadenken is het sowieso vreemd als we voor ons zelf stemmen. Daardoor ontstaan ook die vreemde “ikke” partijen zoals 50+, PvdD en de christelijke partijen. Mensen zouden als groepsdier moeten stemmen in het algemeen belang en zonder God. Als de groep het goed heeft heeft het individu dat ook. Denk niet dat ik iets tegen het geloof heb want zelf ben ik christen. Het geloof hoort alleen niet in de politiek thuis. Kerk en staat gescheiden!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Kevin van de redactie
Meer dan 1.900 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

ONDERWERPEN

Gemeenteraad Apeldoorn

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!