Mantelzorgers in het zonnetje tijdens de Dag van de Mantelzorg

Zondag 8 november 2020

Door Carla van Vliet

Zoals elk jaar wordt komende dinsdag, 10 november, weer de Dag van de Mantelzorg gehouden. Op deze dag laten we zien dat we de mantelzorgers  waarderen. Aangezien 1 op de 3 Nederlanders mantelzorger is hebben we het hier al snel over 4,4 miljoen mensen. In Apeldoorn zou je dan uitkomen op een gemiddelde van 50.000 mensen. Dat lijkt veel. Maar kijk eens goed om je heen en zie wie er voor een ouder of een ander familielid zorgt of voor een buurvrouw of eigen kind. Ervaringsdeskundige Regine Beijer zit in de organisatie om deze dag tot iets extra’s te maken, met een speciaal programma op zaterdag 14 november. We spraken haar.

Hoe ben jij dit initiatief terechtgekomen?

“Via mijn dochter Jonique, zij zat op Kiki/Bobo, therapeutische peutergroep vanuit Klimmendaal. Van hieruit ging zij naar speciaal onderwijs Het Kroonpad, waar we plaatsnamen in de OR. Daar leerde ik andere ouders kennen die ook een zorgintensief kind hebben. We maakten veel mee, leuke maar ook  minder leuke dingen. Na zelf een keer een verwendag te hebben gehad ontstond het idee om voor ouders/verzorgers van het Kroonpad ook een verwendag te organiseren. We hebben hierbij de hulp ingeschakeld van De Kap, Mee Veluwe en Truus Hermkens, combinatiefunctionaris vrije tijd. Dit was zo leuk! Omdat de groep mantelzorgers immers veel groter is dan die van bij ons bekende ouders van zorgintensieve kinderen, wilden we het breder trekken.  Van daaruit is een werkgroep ontstaan en organiseren we nu jaarlijks met elkaar iets feestelijks, zoals in 2018 een Tapasavond. Dit tot volle tevredenheid van de organisatie en de bezoekers.”

Waarom doe je dit?

“Het doel van deze dag is om andere ouders in contact te laten komen met elkaar. Maar ook in contact laat komen met organisaties als De Kap en MeeVeluwe. Dit is waardevol, omdat je de zorg deelt. En daardoor heb je niet alleen de ellende van de dagelijkse zorg maar kun je ook met elkaar lachen. Toen mijn dochter klein was heb ik iemand van De Kap uitgenodigd, niet om met Jonique te spelen maar om onze jongste zoon wat extra aandacht te geven, waar ik zelf niet aan toe kwam. De Kap kan op diverse manier ingezet worden waardoor je zelf kunt opladen.”

Waaruit bestaat het programma dit jaar?

“Ons uitgangspunt was: ‘het coronavirus houdt geen rekening met mantelzorgers. Wij wel!’ Daarom hebben we een leuke online activiteit bedacht: Theatergroep Bint geeft 2 voorstellingen. De middagvoorstelling ‘Overeind’ gaat over het dagelijks leven van een mantelzorger, dat met veel humor en herkenbaarheid gebracht wordt. De avondvoorstelling ‘Die ouders doen ook maar wat. Special!’ is herkenbaar en pakkend voor ouders van zorgintensieve kinderen. De voorstellingen zijn bedoeld voor alle mantelzorgers maar ook voor professionals en belangstellenden. Een leerkracht van mijn dochter is vorig jaar naar zo’n voorstelling geweest en het leverde een stukje erkenning op naar de ouders toe, het bleek een eyeopener te zijn en een ander, helderder inzicht te geven. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via de website van De Kap.”

Stel dat er zich 50.000 aanmelden?

“Voor de online versie dit jaar is dit niet zo’n probleem maar dit aantal halen we niet, hoor. Dit komt omdat de meeste mensen geen idee hebben dat ze mantelzorger zijn. Als in een gezin 1 kind ziek is zijn alle gezinsleden mantelzorgers, niet alleen de ouders, ook het jongere broertje dat ‘gewoon’ naar school gaat. Als 1 ouder ziek is dan is dat niet alleen zwaar voor de partner maar ook voor de dochter die schijnbaar moeiteloos elke dag kookt. Dat zijn ook mantelzorgers.

Vorig jaar heeft De Kap, als onderdeel van de campagne ‘Heb oog en oor voor jonge mantelzorgers’ de theatervoorstelling ‘Roos Radeloos’ laten maken. Deze voorstelling is ook op scholen en in ziekenhuizen vertoond met als doel meer duidelijkheid te verschaffen over het begrip jonge mantelzorger. En daarbij is het vaak zo dat een groot deel van de doelgroep overbelast is en jammer genoeg niet eens tijd heeft voor deze activiteit.”

Hoe ervaar je deze tijd van corona?

“Het is drukker dan ooit. Jonique moesten we thuisonderwijs geven toen de scholen dicht waren. Aan de ene kant viel er een stukje druk weg ’s morgens, doordat er geen tas gepakt hoeft te worden en ze niet op tijd klaar hoeft te zijn voor de taxi. Maar aan de andere kant miste ze erg de structuur en was ze thuis veel sneller afgeleid. Begeleiders mogen mochten niet hier over vloer komen, dus de belasting van de ouders was veel hoger. Alles viel weg en dan moet je creatief worden.

Sporten hebben we via Skype op laten pakken en dat leverde ook komische momenten op. Ik geef typeles op school aan groep 7/8. Totaal 10 lessen en na het examen stopt mijn werk. Dit jaar was dit voor het eerst online. En mijn werkzaamheden bij de Julianakerk staan ook stil. Maar goed, naast Jonique hebben wij nog twee kinderen die natuurlijk ook met bijzondere school- en werkafspraken te maken kregen.”

Wie zorgt er nu eigenlijk voor jou?

“Haha, dat is een goeie. Ik krijg van dit geregel ook wel veel energie, hoor! En met dit groepje moeders volg ik een ouderschapstraining. Dit gaat via een spel met kaarten waar diverse vragen opstaan. Hiermee kun je het gesprek aangaan met andere ouders. Vragen als: Wat heb jij nodig? Bij wie kun je aankloppen voor raad? Wat wil je bereiken? Waar ben je het meest trots op? Dit is fijn, er wordt geen oordeel aan gehangen en je hebt eindelijk eens tijd om over jezelf te praten en na te denken. Dus ja, dat doe ik echt wel voor mezelf.”

Wat wil je uiteindelijk bereiken met de aandacht voor de mantelzorg?

“Voor nu wil ik graag bereiken dat mantelzorgers zich aanmelden bij De Kap voor die dag. Kun je die dag niet dan bestaat er ook de mogelijkheid de voorstellingen later gewoon thuis te bekijken. En als werkgroep Moeders willen we graag doorgeven dat mantelzorgouders van zorgintensieve kinderen het niet alleen hoeven doen. Het kan juist ook ontspannend zijn om anderen te ontmoeten. Er staan mensen klaar met een luisterend oor. Ik wil graag dat mensen weten dat de Dag voor de mantelzorg er is, voor iedereen!”

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Nikki van de redactie
Meer dan 1.500 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!