Martijn over…de juiste woorden

Dinsdag 23 januari 2018

Door Martijn de Frankrijker

Ellis Peeters

Het is stil, maar dat is het al wel vaker geweest. Toch, niet op deze manier. Ik sta, terwijl iedereen zit. Aan tafeltjes. Ze zijn gedekt. De tafels dan. De mensen kijken een beetje om zich heen. Iemand heeft zijn ogen dicht. Links is de bar, daar leunt een meisje op. Ze werkt hier, maar doet niets. Ze kijkt me recht aan. Ik praat. Zij luistert.

Het is een bijzonder iets, wat mij betreft. Het gebeurt ook weinig, bij mij dan. De juiste woorden op het juiste moment. Het is de droom van elke schrijver, spreker, coach, psycholoog…in ’t kort; iedereen die met woorden een boodschap over wil brengen. Dat wat je zegt doorklinkt tot in het diepste van zij die luisteren.

Woorden kunnen iets magisch hebben. De ene keer maken ze iets—dat al zo lang zwaar en o zo moeilijk leek—plots zo vederlicht, draagbaar. En de andere keer verzwaren ze wat zo simpel leek. Je kan in woorden verdwalen, maar ook met woorden je weg weer terugzoeken. Door te praten, je gedachtes op te schrijven, maar ook door goed te luisteren.

De juiste woorden op het juiste moment. Een psycholoog zei eens tegen me: “een mens leidt het meest van het leiden dat hij vreest.” Het was wat ik nodig had. Precies wat ik nodig had. Ineens voelde het wat lichter allemaal.

Het is stil, maar dat is het wel vaker geweest. Toch, niet op deze manier. Ik spreek en de mensen luisteren. Ik lees voor. Uit eigen werk. Nu maar hopen dat het ’t juiste is.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Nikki van de redactie
Meer dan 1.500 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!