Mega-galerie op superlocatie in stad

Woensdag 15 maart 2017

Door David Levie

Hij zal er niet een leven lang zijn werk kunnen exposeren, maar Hanspeter Nagtegaal heeft de kans om in hartje Apeldoorn een galerie te openen met beide handen aangegrepen. ,,Tegen zo’n locatie zeg je nu eenmaal geen nee’’, aldus de Apeldoornse kunstenaar die vanaf volgende week bovenop het kruispunt Deventerstraat, Korenstraat, Hoofdstraat (voorheen Mexx) mag kijken. Een etage hoger dan zijn benedenbuurman juwelier Van Hell.

Maar liefst 400 vierkante meter staat geheel tot zijn beschikking, driekwart daarvan wil hij benutten door er zeker vijftig kunstwerken op te hangen of te plaatsen. Schilderijen en beelden. De zolder laat hij vooralsnog onbenut. Maar wisselexposities wil hij niet op voorhand uitsluiten.

Juwelier Van Hell wees hem op de mogelijkheid, een telefoontje naar de eigenaar volgde. ,,Het was zo rond’’, glundert Nagtegaal. ,,En het ziet er naar uit dat ik zeker tot het eind van het jaar mag blijven.’’

Diverse kunstenaars hebben in het kader van leegstandsbeheer een ruimte in de stad. Van Bert Diks tot Ingrid Wierts, van Mirjam Tiggeloven tot Wim Streep. Zo nu en dan is het inpakken en wegwezen. Zo moest het collectief H10a het riante pand tegenover CODA onlangs verlaten en naar De Maten verhuizen. Bijna had Nagtegaal deel uitgemaakt van dat collectief, maar op het laatst trok hij zich terug.

Nagtegaal doet het liever op z’n eigen houtje. Al streek hij al eens eerder met collega’s neer in de stad, in de dagen dat Westpoint een aantal kunstenaars huisvestte. Zij moesten hals over kop wijken voor een luchtfietser, die het voormalige Stadskantoor wel tot een universiteit zou ombouwen. De gevolgen zijn bekend: Westpoint verpauperde zienderogen.

HOOFDSTRAAT
Nu is een van Apeldoorns meest prominente kunstenaars terug in de stad. En hoe. Een mooiere plek is er niet. Al is er een drempel. De kunstruimte aan de Hoofdstraat 120b heeft weliswaar een eigen ingang, wie naar binnen wil moet echter met de trap omhoog. Nagtegaal vindt dat geen probleem. Morgen (16 maart) begint hij aan de inrichting, volgende week is de opening. Zonder poespas. Liefhebbers kunnen er zowel abstract als figuratief werk aantreffen, waaronder een aantal grote werken waarvoor hij een paardenstaart als kwast gebruikte. Wie Hanspeter Nagtegaal als vrijwilliger een handje wil helpen, kan contact met de kunstenaar/restaurator opnemen: 055- 355 8627.

Op zondag 2 april maakt de vers ingerichte kunstruimte deel uit van de jaarlijkse Kunstroute. Een kleine 20 locaties houden kunst in de stad levend.

Openingstijden: donderdag 12-17 uur, vrijdag en zaterdag 11-17 uur.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.300 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

ONDERWERPEN

Kunstroute

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!