Mijn eigen ziekenhuis kiezen?!

Zondag 3 maart 2013

Door Yvonne Schoolderman pseudoniem Yvonne Sonke

Yvonne Schoolderman

Wat hoor ik nu weer voor een geruchten? Gaat mijn verzekering straks bepalen naar welk ziekenhuis ik moet? Daar ben ik dan – voorzichtig gezegd – helemaal niet blij mee.

Al jaren wonen wij in Apeldoorn. Mijn oorspronkelijke MaagDarmLever (MDL) arts werkte ook in Apeldoorn. Inmiddels ken ik hem al een jaar of 10 en heb erg veel vertrouwen in hem. Een aantal jaar geleden besloot deze arts te gaan werken in Arnhem. Mijn dossier was inmiddels erg dik geworden. De MDL maatschap in Apeldoorn lag op dat moment zo gezegd op zijn gat. Verschillende artsen vertrokken. En met een andere MDL-arts had ik niet zulke goede ervaringen….

Bij de eerst volgende controle op de polikliniek bij Dr. Jan, bespraken wij wat te doen. Gezien mijn complexe ziektebeeld, was onder de hoede blijven van de maatschap in Apeldoorn eigenlijk geen optie. Tijdens verschillende opnames in Ziekenhuis Apeldoorn waren er al een paar keer dingen niet goed gelopen als Dr. Jan afwezig was. Dit had mij al heel veel stress opgeleverd en Dr. Jan verklaarde zelf ook dat hij dat niet prettig vond. De optie was daarom òf naar een goede MDL-arts in Deventer, òf met Dr. Jan meeverhuizen naar Arnhem. Die keuze had ik toen namelijk nog wel! Ik koos ervoor om met Dr. Jan mee te verhuizen naar Arnhem. Hij kende mijn verhaal van A tot Z. Dat gaf mij een veilig gevoel. En ik zou ook niet mijn hele verhaal opnieuw hoeven te vertellen. Heerlijk die keuzevrijheid!

Nadat bleek dat ik blijvend afhankelijk was van een infuus, werd ik daarna ook nog doorverwezen naar Nijmegen. Ook hier had ik de keuze tussen Amsterdam of Nijmegen! Gelukkig kan ik zonder problemen voor die zorg in Nijmegen terecht. En voor alle andere dingen in Arnhem.

Maar wat gebeurt er nu als de nieuwe plannen doorgaan? Moet ik mijn dossier in Arnhem dan ophalen en bijvoorbeeld mee terug nemen naar Apeldoorn? Omdat dat het ziekenhuis is waarmee mijn verzekering afspraken heeft gemaakt? En moet ik dan de zorg omtrent infusie/shunt in Nijmegen, ook gaan overlaten aan het voedingsteam in Apeldoorn? Of kiest de verzekering daar weer een ander ziekenhuis voor?

U voelt ‘m al aankomen: Ik voorzie grote problemen voor mij persoonlijk.
Met Dr. Jan in Arnhem heb ik duidelijke afspraken hoe ik hem kan bereiken bij acute problemen. Ik mail hem en krijg meestal binnen een half uur antwoord! In Nijmegen kan ik de verpleegkundige mailen of bellen. Ook zij reageren dan meestal erg snel. Zij kennen mij goed. Zowel Dr. Jan als de verpleegkundige hebben aan een half woord genoeg. Dus in dit geval gaat het mij vooral om een arts en het infuusteam. Als zij met hun hele hebben en houwen naar het ziekenhuis in Apeldoorn kunnen komen, zou dat ook prima zijn. Maar dat is helaas niet een deel van de afspraken.

En als ik dan toch naar Apeldoorn moet en een andere arts krijg, moeten bepaalde onderzoeken dan ook opnieuw? Want ja, dat elektronisch patiëntendossier (EPD) willen we ook nog niet delen met z’n allen….Zal de verzekering blij mee zijn….Al die onderzoeken opnieuw…

Afijn…Ik denk dat het maar geruchten zijn. Toch?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Nikki van de redactie
Meer dan 1.500 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!