Mijnzorg: Ik help mijn buurvrouw, ben ik aansprakelijk bij een ongeval?

Woensdag 17 december 2014

Door StrangeArt

© Strangeart

Ontvangen via MijnZorg@xs4all.nl

“Beste StrangeArt, de overheid verwacht dat ik meer doe voor zieke mensen. Mijn buurvrouw bijvoorbeeld. Als niemand mijn buurvrouw met haar rolstoel  helpt komt ze nooit buiten. Zij heeft geen familie in de buurt. Heb ik trouwens al verteld dat ze een Amerikaanse is die goed Nederlands praat. 

Stel dat ik met haar in de rolstoel een eindje ga wandelen, maar, zo chaotisch als ik ben, vergeet ik haar “te zekeren” met een riem. Dan gebeurd het onvermijdelijke: Bij het nemen van een drempel valt mijn buurvrouw zo uit de rolstoel, pats voorover. Grote hoofdwond op haar voorhoofd en ook nog een hersenschudding. Mijn Amerikaanse buurvrouw kent de claimcultuur van haar geboorteland en stelt mij aansprakelijk. Het komt tot een rechtszaak en de rechter veroordeelt mij tot een taakstraf wegens “onzorgvuldig handelen, lichamelijke letsel tot gevolg hebbende”

Beste StrangeArt: In dit  fictieve maar niet onwaarschijnlijke voorbeeld maak ik advocaat  kosten, betaal ik een schadevergoeding en krijg ik ook nog een taakstraf.  Mijn vraag StrangeArt: Welke hulp kan ik verwachten van de overheid, dezelfde overheid die mij moreel dwingt voor anderen te zorgen?”

 

Beste hulpvaardige en sociale buurman, u schetst een interessant dilemma. Ik zal de vraag voorleggen aan het Gemeente Bestuur van Apeldoorn.

(Ook interessante vragen of opmerkingen over decentralisaties en de participatie maatschappij ? Deel deze in Apeldoorn-Direct via MijnZorg@xs4all.nl of bel 055 73 70 236)                           

 

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Meer lezen over stad

ONDERWERPEN

Ongeval

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?