Mozaïek krijgt nieuwe bestemming in de nieuwbouw van September

Maandag 22 juli 2019

Door Redactie

De nieuwbouw van September aan de Kelvinstraat is nog volop in gang en toch hangt al een opvallend en groot kunstwerk aan de muur. Het gaat om een mozaïek van beeldend kunstenares Gaby Bovelander. Ruim 54 jaar zat het kunstwerk op een muur van een schoolgebouw aan de Kelvinstraat. Het gebouw stond jaren leeg en werd begin dit jaar gesloopt. Het kunstwerk werd behouden en onlangs geplaatst in de muur van de nieuwbouw.

Het mozaïek dateert uit 1965. Begin 2019 werd de kleuterschool waar het hing, gesloopt. Tijdens de sloop van het gebouw haalden de Apeldoornse restaurateur Johan Venema en smid René de Reus uit Vaassen het kunstwerk vakkundig uit de muur. In de nieuwbouw van September Apeldoorn Kelvinstraat heeft het mozaïek inmiddels een mooie plek gekregen in de buitengevel. Binnenkort wordt ook de rest van het kunstwerk teruggeplaatst.

Kunstenares Gaby Bovelander is blij met het nieuws over de terugplaatsing: ,,Ik ben verheugd dat er inmiddels zoveel aandacht en waardering is voor naoorlogse kunst. Dat was lange tijd wel anders. Veel werk, waaronder werk van mij, is bij het slopen van gebouwen helaas verloren gegaan. Het mozaïek is gelukkig gered en heeft een mooie nieuwe bestemming gekregen in de gevel van het woonhuis van September. Daar ben ik blij mee. Ik hoop dat nog heel veel andere kunstwerken net zo’n liefdevolle behandeling krijgen als mijn mozaïek.”

September Apeldoorn Kelvinstraat

Aan de Kelvinstraat in Apeldoorn bouwt September een woonhuis voor ouderen met dementie. Vanaf het tweede kwartaal van 2020 kunnen hier 24 ouderen wonen. Het woonhuis aan de Kelvinstraat is het tweede woonhuis van Wonen bij September in Apeldoorn. Ook aan de Loolaan wonen mensen met dementie in een kleinschalig woonhuis waar liefde, aandacht en betrokkenheid centraal staan.

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Kevin van de redactie
Meer dan 1.900 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!