Nachtburgemeester in Apeldoorn?

Woensdag 11 september 2013

Door Joke de Wolde

Apeldoorn Direct

Veel creatieve ideeën ontstaan onder het genot van een drankje. Waarmee ik zeker niet wil beweren dat er op andere manieren geen creatieve ideeën naar boven komen! Een tijdje geleden dronken wij met een aantal kunstenaars (schilder, fotografen) die in het Hertog van Gelre huizen, gezamenlijk een borrel. Een spontane, omdat we elkaar toevallig tegen kwamen. En die zijn vaak het leukst.

Er werden diverse onderwerpen aangesneden, onder andere hoe Apeldoorn zich als stad zou kunnen profileren. Apeldoorn heeft iets dubbels, de grootte van een stad, maar soms ook nog de kneuterigheid van een dorp. Het ons-kent-ons. Eén idee is bij mij blijven hangen. We hadden het erover dat Apeldoorn, net als Rotterdam, Den Haag, Groningen, Amsterdam, Tilburg, Doetinchem en o.a. Utrecht, een nachtburgemeester zou moeten hebben. Dat zou ons net wat meer cachet geven.

Ik ben eens gaan googlen naar de functies van de diverse nachtburgemeesters. Die blijken divers, ook de rollen en de manieren waarop de nachtburgemeesters zich uiten zijn heel verschillend. Gemeenschappelijk is wel de verbindende factor. Tussen horeca en publiek, tussen muzikanten, ondernemers enerzijds en wetten, regelgeving en gemeente anderzijds. En daarbij denk ik, dat ook in Apeldoorn een verbindende rol van toepassing zou kunnen zijn, voordeel zou kunnen opleveren voor diverse partijen.

Maar wie zou een dergelijke rol passen? In de discussie zag schilder Jack Liemburg het zichzelf wel doen, de functie van nachtburgemeester uitoefenen, maar er zijn wellicht ook anderen die deze rol uitstekend zouden kunnen vervullen.

We nodigen jullie uit om de discussie hieronder te voeren, we zijn heel erg benieuwd naar jullie mening. Heeft Apeldoorn een nachtburgemeester nodig? Wat is zijn of haar taak, alleen ceremonieel, of ook anders? Wie komt ervoor in aanmerking? Moet de persoon in kwestie ook in staat zijn om Apeldoorn (inter)nationaal op de kaart te zetten? En, niet heel onbelangrijk, burgemeester John Berends, hoe staat hij hier tegenover?

Apeldoorn zou een nachtburgemeester moeten hebben...

Laden ... Laden ...

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Nikki van de redactie
Meer dan 1.500 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!