Nationale Feestdag 5 mei: altijd vrij!

Dinsdag 1 mei 2012

Door Randy Gasper

Apeldoorn Direct

Wat ik mij elk jaar weer afvraag is: waarom zijn wij 5 mei niet vrij? Ik had hier vorig jaar eens een leuke Twitter-discussie over met Alexander Pechtold. Die vroeg zich hetzelfde af, maar hij wilde er andere vrije dagen voor inruilen. Daar was ik het wel met hem eens.

Nou ja: dit jaar valt 5 mei op zaterdag, maar toch. Ik heb een paar jaar in Frankrijk gewoond en daar is elke historische scheet van Napoleon praktisch nog een overweging waard voor een feestdag. Oké, ik overdrijf. Maar nationalistisch als de Fransen zijn, zijn belangrijke historische dagen uit de Franse geschiedenis een reden voor een vrije dag. Ook de Amerikanen zijn hier enorm goed in. Zij vieren daar tegenover bijvoorbeeld geen 2e kerstdag.

In Nederland hebben we 3 prachtige typisch Nederlandse cultuurfeesten: Koniginnedag, Bevrijdingsdag en Sinterklaas. Elke Fransman en Amerikaan kan ik vol trots deze dagen nader verklaren. Toch begrijpen zij niet dat wij dagen als deze – op Koninginnedag na – gewoon werken. Vooral 5 mei, waar alles draait om vrijheid, wordt in hun ogen gezien als dagen die in hun land op een voetstuk staan.

Vrijheid is zo’n groot goed, zo’n mooie luxe. Hoewel vrijheid natuurlijk ook in Nederland zijn grenzen kent. Tegenwoordig ben je altijd en overal te volgen. Grotendeels geef je je vrijheid zelf weg door op Facebook, Twitter, Instagram of Path te vertellen waar je bent, met wie en hoe leuk het daar is. Waar je gevangen bent in sociale controle, is deze vorm van uiten anderzijds een extreme vorm van vrijheid. En als je het zelf niet doet, doen de overheid en instanties het zelf wel. Bijzondere telefoongesprekken kunnen worden onderschept, je mobiele telefoon geeft signalen die jouw locatie traceerbaar maken, je pinopdracht geeft aan waar en hoeveel je pint, je bonuskaart vertelt hoe vaak en wat je koopt bij de Albert Heijn en zelfs tijdens het uitgaan is Big Brother watching met een overvloed aan camera’s. We zijn overal volg- en traceerbaar, maar wij noemen het vrijheid.

We zíjn ook vrij, we leven in een vrij land, we mogen zeggen wat we willen, we mogen van alles ondernemen, we mogen demonstreren. We mogen veel, bijna alles. We doen dat met een mengelmoes aan culturen waarover we alleen wat vaker klagen in crisistijden. Daarom vestig ik alle hoop op een goed EK. Dan zijn wij weer allen één, maakt kleur en afkomst niets meer uit en gaan we samen met zijn allen naar dat ene doel: samen winnen. Met Marokkaans bloed van Boulharouz en Affelay, Surinaams bloed van De Jong, Antiliaans bloed van Van der Wiel, Indisch bloed van Heitinga en Van Persie in combinatie met oer-Hollanders als Kuijt en Van Bommel tellen niet langer de verschillen. Nederland is één, het land dat Nederland ook zonder EK zou moeten zijn. Net als Koninginnedag, maar dan elke dag. En vooral 5 mei!

En wie hier komen wilt, moet komen om de reden van onze feesten. Want onze feesten zullen onze cultuur zijn. En voor het eerst valt er dan uit te leggen aan nieuwe Nederlanders dat dít onze cultuur is. Een cultuur waar we in ons heidens Nederland niet langer onze christelijke roots vieren, maar waar we vol trots onze Nederlandse historie zullen gaan vieren. Koninginnedag, (4 en) 5 mei en Sinterklaas. Samen genieten van onze vrijheid. Het grootste goed dat we kunnen krijgen om al onze wensen te vervullen.

Uit naam van de vrijheid: 5 MEI, ALTIJD VRIJ!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

ONDERWERPEN

Bevrijdingsdag Apeldoorn

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!