NUON: Mijn energierekening kan 90 euro goedkoper

Zaterdag 1 september 2012

Door StrangeArt

StrangeArt

Waar StrangeArt vandaag een mening over heeft:

Door het gebruik van complexe derivaten moet NUON in het eerste half jaar 90 miljoen euro afboeken. Met 2 miljoen consumenten contracten is de simpele rekensom 90/2 = 45 euro per consument per half jaar. Extrapolerend naar een jaar is dit 90 euro per jaar per consument.

Sinds de door de PVDA gepromote “Derde weg”, het moment dat deze politieke partij de ideologische veren afschudde, zijn steeds meer publieke instellingen geprivatiseerd. Voorheen waren energiebedrijven in gemeentelijk handen, overzichtelijk en beïnvloedbaar. Veel van de geprivatiseerde organisaties zijn hun naderhand vrije leven gestart met een forse salaris verhoging voor de top.

De baas van NUON (Morelisse ) krijgt 750.000 Euro per jaar. Ook hoeven de geprivatiseerde instellingen niet meer te voldoen aan een beleid conform een AAA creditrating. Tijd dus om net als de grote jongens bankje te spelen en gestructureerde derivaten – waarvan alleen de bank de risico’s kent – als lange termijn financiering te gebruiken. De gevolgen merken wij in de portemonnee: 90 Euro per NUON consument. Op langere termijn moet dit terug worden verdiend, met als gevolg binnenkort dus een verhoging van de energieprijs?

De foto: een simpel stopcontact, oud, uit de tijd dat we nog controle hadden over de Nuts voorzieningen.

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Meer lezen over stad

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?