Omwonenden kraakpand Westpoint kraken plan van projectontwikkelaar

Woensdag 16 augustus 2017

Door Daniel van Harmelen

Daniel van Harmelen

Het Actiecomité Westpoint hekelt de gebrek aan ambitie bij de gemeente Apeldoorn, blijkt uit een brandbrief die het comité naar de gemeente Apeldoorn en de politieke partijen heeft gestuurd. Aanleiding zijn de plannen van projectontwikkelaar BUN om van het vervalen kraakpand een appartementencomplex te maken.

BUN projectontwikkelaars heeft tot nu toe het alleenrecht om het gebouw te ontwikkelen naar iets dat economisch rendabel wordt. Vorig jaar nog probeerde BUN om een supermarkt op de grond te ontwikkelen, waarbij het oude stadskantoor ‘Westpoint’ tegen de vlakte zou gaan. Na stevige kritiek vanuit de middenstand veegde de politiek dat plan van tafel. Nu wil BUN woningen ontwikkelen. De eerste stappen daartoe zijn inmiddels gezet.

Maar volgens het actiecomité is het onbegrijpelijk dat BUN woningen wil ontwikkelen in het gebouw. ,,Het gebouw is afgeschreven en kan bouwkundig nog maar tien jaar mee”, meldt de brandbrief. Of dat waar is, is niet bekend, maar het gebouw verkeert wel in slechte staat na twaalf jaar leeg te hebben gestaan. Het actiecomité vraagt het gemeentebestuur nu  om een ‘duurzame en passende oplossing’.

Volgens het comité heeft de gemeente Apeldoorn bovendien niet genoeg gedaan om het gebied te ontwikkelen. ,, De huidige Vosselmanstraat zou een vierbaans weg worden en Avenue Europe gaan heten. Van de oorspronkelijke geplande twee torens is er destijds één gerealiseerd als gemeentelijk Stadskantoor, dat op 27 oktober 1972 werd geopend”, meldt de brief.

Het comité wil meer betrokken worden bij de besluitvorming over het gebied. Dat zou bijvoorbeeld via de nieuwe omgevingswet kunnen, als een ‘proeftuin’ voor de gemeente Apeldoorn. De brief van de omwonenden is enigszins voorbarig, omdat BUN Projectontwikkelaars zich slechts ingeschreven heeft voor de mogelijkheid om 98 woningen te realiseren. De bestemmingsplanprocedure, met daarbij de mogelijkheid tot inspraak en bezwaar, moet nog plaatsvinden.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Nikki van de redactie
Meer dan 1.500 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!