Apeldoornse ondernemer verdacht van witwassen

Zondag 17 juni 2012

Door Redactie

Randy Gasper

De politie heeft zondag 17 juni in een bedrijfspand en een woning in Apeldoorn zoekingen verricht en administratie in beslag genomen in het kader van een omvangrijk witwasonderzoek. De verdachte in dit onderzoek, een 42-jarige ondernemer uit Apeldoorn, wordt verdacht van witwassen. Witwassen is het in het legale circuit brengen van illegaal verdiend geld.

Verdachte geldstromen

De politie onderschepte in 2011 en in 2012 twee keer een partij cocaïne, beide keren verstopt in een partij ananassen. Het fruit was beide keren op weg naar de groothandel van de 42-jarige ondernemer. De mogelijke betrokkenheid van de Apeldoorner bij de drugsimport werd nader onderzocht door de recherche, maar niet aangetoond. Aanhoudingen bleven uit.

De vangsten waren voor de recherche wel aanleiding om de financiën van de ondernemer nader te onderzoeken. Uit dit onderzoek bleek dat sinds 2007 sprake is van verdachte geldstromen. Van enkele miljoenen euro’s is de herkomst onduidelijk. Zondag heeft de politie onder leiding van een rechter-commissaris en officier van justitie zoekingen verricht in het bedrijfspand en in de woning van de verdachte. Samen met de FIOD heeft de politie de boekhouding in beslag genomen voor nader onderzoek.

Luxe goederen in beslag

Daarnaast heeft de politie zondag meerdere luxe eigendommen van de ondernemer in beslag genomen en afgevoerd, waaronder een Audi A8, een oldtimer en twee dure horloges. Ook op andere goederen, zoals de bedrijfswagens van de groothandel van de verdachte, is conservatoir beslag gelegd. Ondanks dit beslag mogen deze goederen nog wel worden gebruikt. Zo kunnen de legale bedrijfsactiviteiten, waar tientallen medewerkers bij betrokken zijn, doorgaan, terwijl het politieonderzoek loopt.

Cocaïne in ananassen

Op 13 april 2011 trof de Douane in de haven van Antwerpen een zeecontainer met 500 kilo cocaïne uit Ecuador aan, verstopt in uitgeholde ananassen. De partij was bestemd voor het bedrijf van de verdachte. De cocaïne, met een straatwaarde van ongeveer 40 miljoen euro, is door de Belgische autoriteiten vernietigd.

De recherche in Noord- en Oost-Gelderland trof op donderdag 5 januari 2012 bij het Apeldoornse bedrijf bijna 190 kilo cocaïne aan in een lading ananas uit Panama. Dit keer zat de cocaïne, met een straatwaarde van ruim 7 miljoen euro, in pakketjes verstopt, onder de ananassen. Ook deze vangst is vernietigd.

De zoekingen zijn in de loop van de avond afgerond. De 42-jarige ondernemer was op het moment dat de politie bij zijn woning kwam niet thuis, maar heeft zich in de loop van de dag bij zijn bedrijf gemeld. Hij is niet aangehouden, maar is wel als verdachte aangemerkt.

De politie concentreert zich nu eerst op het onderzoeken van de in beslag genomen boekhouding en sluit niet uit dat de verdachte op een later tijdstip alsnog zal worden aangehouden.

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Meer lezen over stad

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?