Ongekende concurrentie natuur op het witte doek

Donderdag 8 maart 2018

Door Redactie

De voorpremière van de film Wild door Luc Enting in samenwerking met de 70-jarige IVN-afdeling Apeldoorn in Gigant trok een volle Theaterzaal. Na afloop van de film bleken veel doorgewinterde natuurliefhebbers geraakt door de schoonheid van de Veluwse beelden. Niet dat men met veel nieuwe wijsheden naar huis ging maar met het was een belevingsfilm met natuurmomenten die men zelden te zien krijgt.

Vervolgens verschijnt De Wilde Stad van Mark Verkerk over de Amsterdamse stadsnatuur. Een hele andere film waarmee de makers een jeugdig publiek willen aanspreken. De muziek swingt en de beelden hebben niets met rustgevende natuur te maken. Je kan je bij het zien afvragen hoe wild
Apeldoorn is? De slechtvalk kruist hier in ieder geval door het luchtruim. Wij hebben geen halsband-maar wel monniksparkieten, (vleer)muizen,  ratten, meerkoeten en eekhoorns maar geen zeven stadsecologen.

Op 2 en 22 april vertoont Filmtheater Gigant de documentaire Arjan’s Big Year van Arjan Dwarshuis in samenwerking met de vogelwerkgroep van de KNNV (Vereniging voor veldbiologie) in Apeldoorn ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van deze werkgroep. De 31-jarige Dwarshuis wil in een jaar tijd 6000 vogels spotten. De
reiziger met belangstelling voor de natuur komt aan zijn trekken doordat de vogelaar maar liefst 40 landen aan doet. De milieuonvriendelijke kilometers worden gecompenseerd. Het geld dat deze film genereert komt ten goede aan projecten voor bedreigde vogelsoorten.

Het zou leuk als de film over de Wadden van Ruben Smit komende zomer uit komt. Ik zie het al helemaal voor me, een avondvertoning in de open lucht achter Gigant of op de bosweide van Berg en Bos.

Door: Yvonne Zwikker, IVN natuurgids

Voor meer info over IVN Apeldoorn zie www.ivn-apeldoorn.nl
Voor meer info over KNNV Apeldoorn zie www.knnv.nl/apeldoorn
Voor meer info over Gigant zie www.gigant.nl

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Nikki van de redactie
Meer dan 1.500 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

ONDERWERPEN

Gigant Apeldoorn

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!