Op Kinderboerderij Malkenschoten heerst vooral twijfel

Maandag 28 augustus 2017

Door Daniel van Harmelen

Daniel van Harmelen

Nog een paar dagen en dat moeten ze weg zijn: de exotische dieren van kinderboerderij Malkenschoten. De wetgever is streng en zegt dat een kinderboerderij nu eenmaal geen dierentuin is. Heel veel vaste bezoekers van Malkenschoten uitten hun verontwaardiging toen Apeldoorn Direct het nieuws bekend maakte. Ouders die de wallaby’s, vogels en andere eigenaardigheden nog even een bezoekje willen brengen, reageren verontwaardigd op het nieuws, maar er is ook begrip: ,,Wallaby’s horen niet op een kinderboerderij”, klinkt het tussen de speeltoestellen.

Op Malkenschoten is de sfeer gemoedelijk te noemen. De medewerkers lopen rustig rond, de kinderen mogen even de kinderwagen uit om de geiten te aaien en de wallaby’s liggen te zonnebaden. Het nieuws dat veel van de dieren, in totaal 37 soorten, het terrein binnenkort moeten verlaten, is nog niet ingedaald bij de bezoekers. Het komt als een verrassing voor Arne en Gerjanne. Ze zijn verbaasd als ze het nieuws horen. ,,Typisch bureaucratisch Nederland dit”, reageert Arne boos. Gerjanne hoopt alleen dat de dieren goed terechtkomen. ,,Jammer voor de kinderen”, vinden zij beiden.

SPELEN

,,Wallaby’s, nandoes en andere exoten zijn geen dieren voor een kinderboerderij”,  zegt Usha met grote stelligheid. Ze heeft het nieuws niet gehoord, maar komt al sinds haar eigen kindertijd naar het kinderparadijs. Haar kroost ravot op de speeltoestellen. Usha gunt zichzelf even rust op een bankje. ,,Mijn kinderen komen niet alleen hier voor de dieren, ze komen hier vooral  om te spelen. Mijn kinderen gaan heel even naar de dieren, en daarna gelijk door naar alle speeltoestellen hier.”

Volgens Usha is dierenwelzijn het belangrijkste. ,,Je moet goed kunnen zorgen voor die dieren, en als dat niet kan, dan moeten ze weg”, vindt ze. Haar zoon twijfelt en vraagt ,,hoeveel moeite kost het onderhoud van een schildpad, hoe moeilijk is dat? Als ze maar goed verzorgd worden, toch?” Usha geeft hem wel gelijk. Ze twijfelt, maar voorziet nog geen grote problemen voor Malkenschoten. ,,Het is niet het einde van Malkenschoten, er is genoeg te doen hier, ook met ‘normale’ boerderijdieren. De kinderen vinden het ongetwijfeld even leuk.”

Haar man Tuna begrijpt dat de dieren weg moeten, maar ziet ook kansen. ,,Een grote dierentuin in Apeldoorn, naast de Apenheul natuurlijk, zou wel enorm veel bezoekers trekken. Wellicht is dat iets om over na te denken.”

PETITIE

Elders in het park houdt Melvin zich met zijn gezin op. ,,Heb je een petitie? Dan teken ik die!” Hij  toont zich strijdbaar. Naast hem zit Mariska, hun zoontje speelt in het zand. ,,Het is stom dat het slechts om een papiertje gaat. Een vergunning. Als je goed voor de dieren kan zorgen, dan is het toch goed? Dat kunnen ze, toch? Ze zien er niet slecht uit, goed doorvoed zelfs.”

Mariska hekelt vooral het ,,getrek met dieren”. Dat de dieren nu moeten vertrekken, betekent niet dat ze in de toekomst niet terug kunnen komen. ACCRES, eigenaar van de kinderboerderij, gaf eerder al aan dat dat wel de bedoeling is. ,,Dat is onnodig gesleep met dieren, wat mij betreft,” vindt Mariska. Melvin heeft de handdoek nog niet in de ring gegooid. ,,Schrijf je abonnees aan, Malkenschoten, dan heb je zó de steun van een grote groep mensen.”

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Nikki van de redactie
Meer dan 1.500 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!