Open Monumentendagen in het teken van ‘Boeren, burgers & buitenlui’

Vrijdag 30 juni 2017

Door Redactie

Open Monumentendagen

De landelijke BankGiro Loterij Open Monumentendagen hebben zoals altijd plaats in het tweede weekend van september. Dit jaar zijn op zaterdag 9 en zondag 10 september ook in en om Apeldoorn weer tal van uiteenlopende locaties te bezichtigen die passen bij het thema van dit jaar: Boeren, burgers & buitenlui. Het Apeldoorns organisatiecomité heeft een boeiend programma samengesteld waarin bijna alle dorpen die tot de gemeente Apeldoorn behoren, zijn opgenomen.

In Apeldoorn is onder andere van alles te doen bij het Theehuis in park Berg & Bos en kan het publiek een kijkje nemen achter de voordeur van bijvoorbeeld het Oude Raadhuis, De Apotheek aan de Kerklaan, een villa aan het Oranjepark, de KSG, het Gymnasium en de Barnabaskerk aan de Canadalaan. Aan de Vlijtseweg komen boeren, burgers en buitenlui letterlijk bij elkaar: daar is een show van oude tractoren en landbouwwerktuigen, de Stichting Veteraan Autobussen opent haar deuren en het Oosterhuuzens Dialectkoor verzorgt een optreden. Muziek is er ook bij diverse andere locaties en natuurlijk ontbreken ook verhaalvertellers en archeologen niet in het programma. Op het terrein van GGNet zijn rondleidingen langs de gebouwen van de voormalige St. Joseph Stichting en in het Indisch woon- en zorgcentrum Rumah Saya is een expositie over repatrianten uit voormalig Nederlands-Indië.

Ook de omringende dorpen laten zich met het thema van dit jaar niet onbetuigd: In Wenum Wiesel, Beemte-Broekland, Het Woudhuis, Klarenbeek, Loenen, Oosterhuizen, Beekbergen, Hoenderloo, Hoog Soeren, Assel en Radio Kootwijk zijn tal van interessante locaties in het programma opgenomen.

Het weekend wordt vrijdag 8 september tussen 17.00 en 19.00 uur officieel geopend in het eerder genoemde Theehuis dat sinds de heropening de status van gemeentelijk monument heeft.

Zowel zaterdag als zondag rijden speciale gratis lijnbussen van Stichting Veteraan Autobussen langs diverse locaties in Apeldoorn en naar de dorpen Hoog Soeren, Assel en Radio Kootwijk. Meer over deze gratis lijndienst, de deelnemende locaties en een routekaart is te vinden in het programmaboekje dat vanaf eind augustus te downloaden is via www.monumentendagenapeldoorn.nl. Wie liever een gedrukt exemplaar heeft, kan dit dan gratis afhalen in de hal van het gemeentehuis, bij de CODA vestigingen en bij verschillende boek- en tijdschriftenwinkels in Apeldoorn én op verschillende locaties in de dorpen.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.000 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!