Organisaties bundelen zich om armoede te bestrijden

Maandag 22 april 2019

Door Roelof Rump

Meer dan 100 personen waren aanwezig bij de oprichting van “Apeldoorn financieel fit”. In totaal hebben 14 organisaties op de oprichtingsavond het armoedepact ondertekend. Nog eens 10 organisaties en bedrijven hebben zich op de avond gecommitteerd aan het voorkomen en bestrijden van armoede en schulden in Apeldoorn.

Uit het armoedepact, het voorwoord:

Ook Apeldoorn kent armoede. En hoewel veel daarvan misschien verborgen is, is het daarmee nog niet verdwenen. Zo deelt de Voedselbank al jarenlang ruim 200 pakketten per week uit, telde Apeldoorn in 2016 nog ruim 5.000 huishoudens met een besteedbaar inkomen onder het sociaal minimum en zijn er sinds enige jaren twee kledingbanken bij gekomen, een dierenvoedselbank en een speelgoedbank.
Als Apeldoornse maatschappelijke organisaties, gemeente en bedrijven gaat dit ons aan het hart, en willen wij ons inzetten om de armoede in onze stad te bestrijden en te verzachten. Want armoede raakt ons uiteindelijk allemaal. Van de mensen zelf, tot hulpverleners, werkgevers, schuldeisers en kredietverstrekkers, woningcorporaties en energiemaatschappijen, banken en verzekeraars, leerkrachten in alle lagen van het onderwijs, en landelijke en lokale overheid.
Daarom willen wij onze verantwoordelijkheid nemen. Want wie in armoede leeft heeft daar zelden bewust voor gekozen, en heeft bijna altijd hulp nodig om er uit te komen. Zo weten we uit recent onderzoek dat armoede en geldzorgen een beslag leggen op het denken van mensen, waardoor men het overzicht niet meer ziet, het ene gat met het andere vult, en niet meer in staat is om het eigen financiële leven weer op de rit te krijgen.

Werkgroepen

Er zijn vier werkgroepen gevormd

* Jongeren, deeldoel inzet op voorkomen schulden
* Werkgevers, met name vroegsignalering schulden werknemers
* ZZP’ers, onder meer één loket voor advies en vertrouwenspersoon
* Huishoudens
(iets uitgebreider omdat dit een groep is waarin impliciet de hiervoor genoemde werkgroepen een deel thema van zijn)
Deze werkgroep kijkt naar mogelijkheden om de Voorzieningenwijzer breder in te gaan zetten.
Daarnaast valt er veel kennis te delen tussen de deelnemende partners: hoe signaleer je risico’s op armoede, en hoe ga je daarover het gesprek aan? En waar kunnen mensen terecht voor hulp? De werkgroep kijkt of men elkaars medewerkers en vrijwilligers gezamenlijk van goede, praktische informatie kunnen voorzien.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

ONDERWERPEN

Zorg

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!