Oude busbaan langs het Kanaal krijgt metamorfose

Maandag 29 november 2021

Door Tim Uilen

Als je vanuit De Maten richting het centrum fietst, dan heb je het misschien al gezien; hekken, omleidingsborden en graafmachines bij het Kanaal. Ook ’t Jeroen Schut bruggetje is afgesloten, waardoor het bezoeken van de andere kant van het Kanaal iets lastiger is geworden. Maar waarom? Wat gaat er gebeuren? Na jaren wordt eindelijk de oude busbaan aangepakt. Momenteel is het een plek om even te wandelen of de hond uit te laten, dat gaat niet veranderen. Wel krijgt het gebied een kleine metamorfose om het prettiger te maken voor deze groepen.

Wijzigingen

De busbaan moet het centrale punt worden voor alle activiteiten in, en rond, dit gedeelte van het Kanaal. Toch wordt de busbaan zelf wel verkleind. Momenteel is de baan 6,5 meter breed en dat moet 4,5 meter worden. Daarnaast wordt het asfalt wat er nu ligt verwijderd en vervangen met Achterhoeks Padvast, eigenlijk een soort halfverhard pad. Langs de zijkanten moet meer ruimte komen voor groen en een aantal bankjes om op te zitten. Om deze groene strook te bereiken worden er betere verbindingen gemaakt tussen de wijken en het kanaal. Die verbindingen zullen steeds uitkomen bij een zitplek aan het water.

Aan het water bevindt zich nu 1 steiger, maar dat wordt anders. Naast de wijzigingen op land, gaan er op het water ook een aantal dingen gebeuren. Naast de huidige steiger die er is, moeten er nog een aantal steigers en instapplaatsen bij komen. De gemeente ziet namelijk graag meer verkeer op het Kanaal, varen moet hier makkelijker worden. Aan beide kanten van de Marchantstraat en bij het kunstwerk ‘De Matenpoort’ komen in- en uitstapplekken voor kanoërs en peddelsurfers. Op de lange termijn wil de gemeente een groot gedeelte van het Kanaal ook vaarbaar maken. Daarom staat voor de Wormensebrug en Matenpoortbrug misschien een verbreding in de plannen. Ook de Marchantdam kan op lange termijn een brug worden, alleen is nog niet duidelijk of dit haalbaar is. Wanneer de werkzaamheden klaar zullen zijn, is nog niet duidelijk. Wel streeft de gemeente naar het einde van het jaar.

Meer informatie over ontwikkelingen langs het Kanaal? Lees dan op vrijdag 3 december het nieuwste deel van onze reeks Stadsplan.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!