Overal kaarsjes branden voor overleden kinderen

Maandag 9 december 2019

Door Marieke Nuijten

Amerika is het land waar ‘WereldLichtjesDag’ oftewel ‘World Wide Candle Lighting’ het licht zag. Inmiddels staat de 2e zondag in December wereldwijd op de kalender en staan we jaarlijks stil bij overleden kinderen. Gisteren, zondag 8 december, schitterde het in Park Berg & Bos, dat getransformeerd werd tot een ware oase van lichtjes.

De organisatie, die sinds 2009 in handen is van Anita Reijerink (Amelius) en Nicole van den Bos ([mooi] afscheid) sloeg ook dit jaar de handen ineen om samen met vele vrijwilligers deze dag tot een onvergetelijke dag te maken. Vanaf het middaguur verzamelden 40 vrijwilligers zich in Restaurant de Boschvijver. Onder de vrijwilligers waren zelfs een aantal kinderen. Na gezamenlijk een hapje gegeten te hebben, verspreidden zij zich over het park met allen een eigen taak of opdracht.

Voor degene die niet in de gelegenheid was richting het park te komen was er dit jaar voor het eerst de mogelijkheid om online een kaarsje branden. De virtuele manier van herdenken bleek een succes, vele kaarsjes werden er online gebrand. De boodschappen die terug te lezen zijn via de website zijn hartverwarmend. Op de website staat: ,,Een kaarsje branden zegt meer dan 1000 woorden.”

Start van de avond

Vanaf 18.15 uur werd het drukker in het park. Jong en oud maakte zijn entree door de ijzeren poort. En iedere bezoeker had zo zijn of haar eigen redenen om WereldLichtjesDag te bezoeken. Ook maakte het niet uit hoe oud het kind was of hoe lang geleden het kind overleden was. ,,Je kind blijft immers je kind! Voor altijd in je hart en gedachten”, zo meldt de organisatie.  ,,Door gezamenlijk de avond te bezoeken wordt de wereld zo letterlijk even wat lichter voor mensen die een kind verloren hebben en daarnaast is er het besef dat je niet alleen bent met je verdriet.” Op de achtergrond klinken de klanken van een piano. Chris Stellaard is achter zijn vleugel gekropen en begeleidt de bezoekers die een zelf beschreven hartje of engeltje in de WereldLichtjesDag-boom hangen

Programma WereldLichtjesDag

Iets voor zevenen is het aan Femke van Midden (creatief therapeute verlies- en rouwverwerking) de eer de bezoekers welkom te heten en de avond in te leiden. Na haar welkomstwoorden worden er kaarsen aangestoken en worden er persoonlijke verhalen gedeeld afgewisseld door gedichten en muziek van Chris Stellaard en Maaike Wijma. Ook aan de meegekomen kinderen is gedacht. Zij kunnen deelnemen aan een speciaal kinderprogramma onder begeleiding van vrijwilligers. Na afloop mochten ze het zelf geknutselde kunstwerk meenemen naar huis. Terwijl Jan-Peter Scherrenburg een eigen nummer zingt én speelt op zijn gitaar worden er sterretjes uitgedeeld. Na het slotwoord van Femke worden de uitgedeelde sterretjes aangestoken onder de klanken van het nummer ‘Zo Mooi’ van BlØf.

Bezoekersaantallen

Evenals voorgaande jaren hoopte de organisatie op minimaal 250 bezoekers. Dat aantal is ruim gepasseerd, laat de organisatie weten.

Zoals ieder jaar zal ook in 2020 WereldLichtjesDag plaatsvinden op de 2e zondag van december. Volgend jaar zal dit op de datum 13 december zijn.

Wensen voor de toekomst

Wanneer Anita Reijerink iets mag wensen voor WereldLichtjesDag in de toekomst dan wist ze het wel. Ze zegt: ,,Ik zou graag een BN’er als ambassadeur voor deze dag willen, om zo deze bijzondere dag nog meer op de kaart te zetten.

“Geen kind is zó aanwezig als het kind dat wordt gemist” (Manu Keirse)

Wereld Lichtjesdag 2019, zondag 8 december, Park Berg & Bos

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Nikki van de redactie
Meer dan 1.500 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

ONDERWERPEN

Evenementen Apeldoorn Muziek Natuur

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!